SVETA MARAVILLAS – NARAVNO U NADNARAVNOM Oblikujući utjecaji njezine duhovne fizionomije

»Sveta Maravillas – Naravno u nadnaravnom – Oblikujući utjecaji njezine duhovne fizionomije« nova je knjiga objavljena u izdanju Glasa Koncila i Zaklade »Sveta Maravillas od Isusa«. Napisao ju je španjolski svećenik mons. dr. Albert José González Chaves, a u prijevodu na hrvatski jezik dolazi ususret 50. godišnjici smrti bosonoge karmelićanke sv. Maravillas od Isusa (1891.-1974.), redovnice koja je snažno utjecala na očuvanje djela sv. Terezije Avilske u Crkvi koju je pomladio Drugi vatikanski koncil.

Na gotovo 700 stranica »knjiga progovara o jednoj viziji, kako izvanjskoj tako i unutarnjoj, putovanja majke Maravillas od Isusa, koja današnjemu čovjeku otkriva privlačnost duhovnoga života i nadmoć Apsolutnoga u odnosu na banalnost površnoga mišljenja«, istaknuo je u predgovoru zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša. Napisao je i da je sveta Maravillas »svoj poziv kao bosonoga karmelićanka živjela u punini i prenosila ga svojoj braći i sestrama« te da ju to čini »proročkim svjedokom kontemplativnoga života u Crkvi 20. stoljeća«.

Autor u knjizi najprije donosi svetičin biografski profil u sklopu kojega piše o njezinom izgledu, osobnosti i osnivateljskoj karizmi (osnovala je 11 samostana) te o njezinoj književnoj produkciji na temelju brojnih pisama iz kojih se uočava srž njezine duhovnosti: Krist je uvijek ista tema, na koju ona sklada razne varijacije.

Vrijedan doprinos dubljemu upoznavanju španjolske svetice

U drugom djelu knjige detaljno, filigranski, analizira utjecaje na svetičinu duhovnu fizionomiju, počevši od obitelji i okoline, a zatim prelazi na utjecaje duhovnoga vodstva, terezijanske utjecaje, na utjecaje sv. Ivana od Križa te na brojne druge utjecaje.

Novoobjavljena knjiga još je jedan vrijedan doprinos dubljemu upoznavanju španjolske svetice, ali i karmelske duhovnosti, koju su prihvatili i brojni hrvatski vjernici te danomice svjedoče da po njezinu zagovoru zadobivaju mnoge milosti, prihvaćajući geslo: »Što Bog želi, kako Bog želi, kad Bog želi«.

Nova knjiga, uz ostalo, preko opisana djelovanja sv. Maravillas postaje i mali kompendij autentičnoga poimanja Drugoga vatikanskoga koncila i njegova odnosa prema redovništvu te postaje svojevrstan vodič kroz drevnu karmelsku duhovnost u suvremenosti. Knjiga približava živote brojnih hrabrih bosonogih karmelićanki u Španjolskoj i lucidnih svećenika/duhovnika s kojima je sv. Maravillas brusila svoju svetost.