TAKO RAVNI I VISOKI, RAZGRANATI PA ŠIROKI Zdravlje pod zaštitom hrasta

Foto: Shutterstock | Hrast lužnjak

Hrast lužnjak (lat. Quercus robur) ljekovit je u svim svojim dijelovima – mlado lišće, kora i plod (žir). Hrast je najpoznatiji po ljekovitosti kore zbog sadržaja tanina u visokoj koncentraciji od oko 20 posto.

Hrast je najpoznatiji po ljekovitosti kore zbog sadržaja tanina u visokoj koncentraciji od oko 20 posto. Tanini zgrušavaju bjelančevine i na taj način bakterijama oduzi­maju hranjivu podlogu

Tanini zgrušavaju bjelančevine i na taj način bakterijama oduzi­maju hranjivu podlogu i stežu tkivo (djeluju adstrigentno) pa je zbog toga njihovo djelovanje protuupalno. Osim toga, kora je bogata polisaharidima pentozanima koji imaju antigena svojstva i potiču proizvodnju antitijela na neke vrste bakterija i mikroorganizama, zaustavljajući upalni proces, te općenito potiču rad imunosnoga sustava. U narodnoj medicini čaj i tinktura od hrastove kore upotrebljavaju se u liječenju različitih upala kože, sluznice usne šupljine, želudca i crijeva, a posebno protiv proljeva. Plod hrasta – žir (Glandex quercus) upotrebljava se u prženom i samljevenom obliku za detoksikaciju organizma (uklanjanje otrova iz tijela). Budući da je žir bogat vitaminima i mineralima poput kalija, mangana i kalcija te antioksidansima, upotrebljava se za osnaživanje organizma nakon bolesti i protiv malaksalosti.

  • Infekcije desni, ždrijela i usne šupljine uspješno se liječe grgljanjem i ispiranjem uvarkom od hrastove kore.
  • Od kore se mogu pripremiti i ljekovite kupelji koje pomažu pri upalama hemoroida te u upalnim procesima u rektumu (završnom dijelu debeloga crijeva).
  • Pripravke od hrastove kore nije poželjno dugotrajno i uzastopce upotrebljavati (treba provoditi pauze).
  • Trudnice, dojilje i djeca ne bi se trebali koristiti preparatima hrastove kore bez prethodnoga savjetovanja s liječnikom ili ljekarnikom.
  • Kod prevelike oralne uporabe pripravaka od hrastove kore može doći do zatvora te se preporučuju mjere opreza.
  • Osobe koje imaju teškoća s jetrima i bubrezima trebale bi izbjegavati hrastovu koru.
  • Uvarak hrastove kore utječe na rad lojnih žlijezda, što je korisno u sprječavanju pretjeranoga mašćenja kose.