TKO SU KATOLIČKI »INFLUENCERI«? Valjaš, slugo dobri

Foto: Adrija | Fotografije s povijesnoga pohoda bl. Alojzija Stepinca Boki kotorskoj

Doba je poplave različitih »influencera« na društvenim mrežama. To su uglavnom mladi ljudi koji, stvarajući video ili fotosadržaj, uspiju privući veći broj pratitelja i tako postati utjecajni. No i Katolička Crkva ima odavna svoje »influencere«. To su brojni svetci koji, za razliku od većine suvremenih »utjecajnika«, za svoj utjecaj imaju debelo pokriće. Njihov utjecaj nadilazi vrijeme jer je utemeljen na vrijednostima koje su neprolazne.

Primjeri svetaca ohrabruju kršćane i pokazuju im da je svetost moguća. Ništa manje od svetosti vjerniku ne bi smjelo biti prihvatljivo. I zato je pogrješno kad neki vjernik smatra da je njegova razina duhovnosti zadovoljavajuća, ne dopuštajući Gospodinu da napravi cjelovit zahvat u njegov život. U vjeri nema stagniranja. Ili se napreduje prema svetosti ili se nazaduje i sve više poprima tragikomičan oblik nekoga tko govori jedno, a živi sasvim drugo. Kao miš koji laje.

Lijepo je i važno slaviti blaženoga Alojzija Stepinca. Lijepo je i važno isticati njegovu ulogu za hrvatsku Crkvu i državu. No shvaćaju li današnji vjernici da su svi oni pozvani biti »Alojzije današnjice«? Zar i danas ne postoje nezaštićeni koje treba braniti? Zar i danas ne postoje štetne ideologije koje treba prokazivati?

Lijepo je i važno slaviti blaženoga Alojzija Stepinca. Lijepo je i važno isticati njegovu ulogu za hrvatsku Crkvu i državu. No shvaćaju li današnji vjernici da su svi oni pozvani biti »Alojzije današnjice«? Zar i danas ne postoje nezaštićeni koje treba braniti? Zar i danas ne postoje štetne ideologije koje treba prokazivati? Zar i danas nije ugrožena istina za koju se treba izložiti? Imaju li današnji katolici spremnosti i hrabrosti za to? Ili smatraju da je to što nedjeljom odu na misu i pomole se prije jela zadovoljavajuća razina njihova vjerskoga života?

Blaženi Alojzije nije osuđivao ljude. On je osuđivao zlo. I komunističko i ustaško. I svako. Bio je spreman ostaviti sve i poći za Kristom. Imao je toliko povjerenja u Gospodina da je bio spreman, poput Petra, baciti mreže u more usred bijela dana. Bio je ponizan i svjestan svojih slabosti, a u isto vrijeme odvažan jer je znao da je u Kristu njegova snaga. Njegove su »mreže« zato pune. A na isti će način biti pune mreže svih vjernika koji se budu manje uzdali u svoje snage, a više u Kristovu riječ. Ako tako bude, i oni će jednoga dana čuti ono što je sigurno čuo naš budući svetac: »Valjaš, slugo dobri i vjerni! Uđi u radost Gospodara svoga!« I postat će i oni pravi katolički »influenceri«!