TROJE MLADIH ŽUPLJANA SLAVONSKOBRODSKIH ŽUPA IZABRANO ZA NAJBOLJE VOLONTERE Nije važno biti najbolji, nego sudjelovati u nečemu što je za opće dobro

Snimila: B. Lukačević | Najboljim brodskim volonterima proglašeni su Roko Lukenda, Dora Dežmić i Leon Ferić

Prema odluci Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Slavonskoga Broda u povodu Međunarodnoga dana volontera, za najbolje volontere u 2020. godini u Slavonskom Brodu izabrani su Dora Dežmić, Leon Ferić i Roko Lukenda. To troje mladih župljana slavonskobrodskih župa istaknulo se pomažući drugima, a uz sve aktivnosti koje provode i u kojima sudjeluju i inače ovih su se dana odazvali i nesebično pridonijeli pomoći za stradale u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji te su mnogima primjer i poticaj.

Sve troje sudjelovalo je u svim dosadašnjim humanitarnim akcijama »72 sata bez kompromisa«. Kao vjernici ističu da im vjera u životu puno pomaže. Gradsko priznanje, kako kažu, poticaj im je za dalje, pokazatelj da to što rade nije uzaludno, ali im je još veća nagrada sreća i radost, osmijeh na licu, zagrljaj i topla riječ onih kojima pomažu. Mladima poručuju da se odluče na volontiranje, da ustraju te da nije važno biti najbolji, nego sudjelovati u nečemu što je za opće dobro.

Novo zanimanje Dore Dežmić: agentica dobrote
Za priznanje za volonterski angažman Doru Dežmić predložio je Studentski katolički centar Slavonski Brod (SKAC), kojemu je ona tajnica. Volontirati je počela prije šest godina kada se uključila u zajednicu »Vjera i svjetlo« koja okuplja osobe s intelektualnim i tjelesnim teškoćama. Aktivna je i u svojoj župi Gospe Brze Pomoći, u pjevačkim crkvenim zborovima, a kad je duhovnik SKAC-a Robert Farkaš, koji je i studentski kapelan, počeo raditi s mladima, na njegov poziv priključila se radu u SKAC-u.
»Već treću godinu pri SKAC-u organiziramo ’72 sata bez kompromisa’, volonterski maraton u kojem mladi daju svoje vrijeme dva dana na raspolaganje drugima. Odaziv mladih je velik, čak i u ovoj godini koja je praćena pandemijom imali smo stotinjak mladih koji su se dva dana u potpunosti dali na raspolaganje, prihvaćajući svaki posao. Krečili smo sobe, spremali stanove, obiteljske kuće, pomagali osobama u potrebi, štihali bašče, išli u trgovinu i apoteku, družili se s korisnicima ustanova kroz razne radionice, igre. Darivanje svojega znanja i vještina, svojega vremena, dobrote, ljubavi i prijateljstva ostavlja velik trag na svima koje ovaj projekt dotakne. Za mene je to najmanje što mogu za drugoga učiniti, staviti se na raspolaganje i biti prisutna tamo gdje je pomoć potrebna, a to drugima puno znači«, govori Dora o aktivnostima mladih brodskih volontera. Koliko je poticajno bilo uključivanje mladih na takav način govori i to što su nakon toga osnovali novi volonterski klub »Agenti dobrote«, koji pomažu osobama s posebnim potrebama i starijim osobama koje ili nemaju nikoga ili njihova djeca žive daleko.
U trećem srednje Roko Lukenda radio na prototipu respiratora

Roko Lukenda također je župljanin župe sv. Leopolda Mandića. Za priznanje ga je predložila Udruga za razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologija »Connect IT«. Taj svestrani mladić učenik je trećega razreda matematičkoga smjera Gimnazije »Matija Mesić«. Uz robotiku, bavi se športom i glazbom. Član je SKAC-a, Folklornoga ansambla Broda i školskoga orkestra, predavač i član udruge »Connect IT«, kao i udruge »Inncro-IT«, pokretač robotičkoga sajma »Innrobo sea day«. Posebno je angažiran na osmišljavanju i izradi trodimenzionalnih pomagala namijenjenih osobama s invaliditetom te ih donira udrugama koje okupljaju i osobe s invaliditetom. Radi na projektu razvijanja prototipa pametnih kanta na solarni pogon za papir, staklo i mješoviti otpad koje bi mjerile volumen otpada i dojavljivale u središnjicu, koje bi bile postavljene na trgove i u parkove. »Još je sve na papiru. Pregovaramo i s Brodsko-posavskom županijom, Gradom Slavonskim Brodom, ali i ostalim gradovima. Projekt je predstavljen i Gradu Zadru i Općini Pašman.«

Snimila: B. Lukačević | Roko Lukenda je angažiran na osmišljavanju i izradi trodimenzionalnih pomagala za osobe s invaliditetom

Imao je tek 11 godina kada je na Pašmanu pokrenuo sajam robotike »Innrobo sea day«, koji se od tada održavao svake godine. Koronakriza je i to prekinula. »Prošle godine trebao je biti održan peti sajam, ali se zbog pandemije nije održao, kao ni više edukativnih radionica u udruzi ‘Connect IT’. Iako je mnogo toga otkazano, sve se može ispraviti i nadoknaditi, bitno da smo svi zdravi. Imali smo drugih aktivnosti, radili smo na izradi vizira, napravili smo dva prototipna respiratora, što je financirala Brodsko-posavska županija«, rekao je Roko. Dobio je ponovno nagradu Rotary kluba u natječaju »Izvrsnost je IN«, drugu godinu zaredom, 2019. godine dobio je nagradu kao najbolji učenik u srednjoj školi, a prošle godine za ostvarene rezultate u izvannastavnim aktivnostima.

Kako je Leon Ferić čistu vodu dijelio, a zagađenu snimio

Leon Ferić župljanin je župe Gospe Brze Pomoći. Za priznanje ga je nominirala Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod, u kojoj je maturant, i Školski volonterski klub »Kapi volje«. Njegov volonterski angažman počeo je kada je imao 15 godina: »Sve je počelo još u osnovnoj školi kada smo se pripremali za natjecanje iz prve pomoći. Upoznao sam ljude koji su bili voljni raditi i aktivnije sam se uključio u rad Hrvatskoga Crvenoga križa. Moja prva malo veća i uspješnija akcija bila je kada smo tijekom zagađenja i nestašice vode u Slavonskom Brodu prije dvije godine dijelili pitku vodu starijim i nepokretnim osobama. Na raznim adresama deset sati tijekom dana dijelili smo vodu i zaista sam se osjećao korisno. Ne mogu raditi za novac i stvarati neke velike stvari, ali shvatio sam da barem na takav način mogu dati sebe, svoj doprinos, nekomu pomoći i usrećiti ga.«

Leon je u svojoj školi bio i inicijator osnivanja Volonterskoga kluba »Kapi volje« prošle godine. »Okupili smo ekipu učenika i profesora u suglasnosti s ravnateljem i pedagoginjom te smo u godini dana proveli više uspješnih akcija. Zajedno s Tehničkom školom organizirali smo Ultramaraton klub ‘Mozart’. U školi prikupljamo boce i čepove za skupe lijekove, a za vrijeme božićnih blagdana odnijeli smo donaciju naših učenika s ohrabrujućim porukama u Kuću sretnih ciglica. Raznim akcijama podupiremo i rad azila za životinje. Ugodno me iznenadila potpora nastavnika, a napose odaziv učenika na volontiranje, kojih sada ima stotinjak i doista s ljubavlju i predano rade; netko pomaže djeci, netko životinjama. Zbog pandemije ove godine nismo uspjeli provesti planirane akcije«, ističe taj vrijedni maturant, koji je kao osnovnoškolac s dvojicom prijatelja snimio dokumentarni film o zagađenju zraka u Slavonskom Brodu »Brod šalje poziv u pomoć«, a s jednim kolegom priprema dokumentarni film u kojem će uz povijest svoga grada i županije prikazati i zašto mogu biti i zanimljivo turističko odredište.