»U ZAGRLJAJU VRIMENA« Pjesma posvećena starijim osobama

Foto: Đakovačko-osječka nadbiskupija | Ženska vokalna skupina »Đakovčanke« izvela je ispred đakovačkog Doma za starije i nemoćne osobe nekoliko pjesama

Vijeće i Ured Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj u utorak 15. lipnja u sjedištu HBK-a na zagrebačkom Ksaveru predstavili su pjesmu »U zagrljaju vrimena« koja je posvećena starijim osobama. Voditelj ureda HBK-a za život i obitelj Petar Krešimir Hodžić istaknuo je da je pjesma nastala kao plod inicijative Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj »Zagrlimo starije pjesmom« pokrenuta u ljeto 2020. Bio je to odgovor na poziv pape Franje na dosjetljivost u ljubavi prema starijim osobama kako bi im se olakšala usamljenost i izoliranost uzrokovane pandemijom koronavirusa. Nakon dva poziva koje je Vijeće uputilo klapama diljem Hrvatske te nakon što su brojne pjesme izvedene pred domovima za starije i nemoćne, pokazalo sa da zapravo ne postoji pjesma koja bi ciljano bila upućena starijim osobama u domovima. To je potaknulo nastanak predstavljene pjesme.

Stihove pjesme napisao je Frane Bilić, a pjesmu je uglazbio maestro dr. Joško Ćaleta, koji je priredio partiture za muške, ženske i mješovite vokalne sastave koje su dostupne i za preuzimanje na mrežnoj stranici Ureda HBK-a za obitelj. Bilić je rekao da su stihovi nastali u njegovoj želji, vođenoj nedaćama pandemije, da s lirske strane udahne Boga u život starijih. Na prijedlog maestra Ćalete Ansambl narodnih plesova i pjesama »Lado« prihvatio je suradnju te snimio pjesmu. Pjesma je snimljena u audioobliku, a u izradi je i videospot koji će biti predstavljen u srpnju ususret prvomu Svjetskomu danu djedova, baka i starijih osoba.

Vijeće i Ured HBK-a za život i obitelj pozvalo je vokalno-instrumentalne izvođače da nastave starije grliti pjesmom, osobito one koji su u domovima za starije i nemoćne. Iz Vijeća i Ureda posebno su pozvali na izvođenje pjesme »U zagrljaju vrimena« u nedjelju 25. srpnja u crkvama i domovima za starije kako bi se pridonijelo proslavi prvoga Svjetskoga dana djedova, baka i starijih osoba koji se odlukom pape Franje slavi svake godine 4. nedjelje u srpnju uz spomendan sv. Joakima i Ane, Isusovih djeda i bake.