»BANOVINO, MOJ JEDINI DOME! Pjesma za Banovinu kakva je nekada bila

»Banovino, moj jedini dome! Nigdje drugdje ja ne želim biti. Najmilija ti si srcu mome. Tu gdje živim, tu ću ostariti«, stihovi su pjesnikinje Ive Čuvalo koje je uglazbio glazbeni urednik Hrvatskoga katoličkoga radija Slavko Nedić. Pjesma »Banovina u srcu« dobila je i videospot koji je premijerno prikazan na CMC televiziji u utorak 19. siječnja, a trećega siječanjskoga tjedna ta se pjesma kao znak potpore svim ljudima s područja Banovine koje je razorni potres privremeno iselio iz njihovih domova našla na prvom mjestu ljestvice internetske glazbene platforme Deezer.

Pjesma je snimljena u studiju »Croatia Records«, a pozivu da zajednički snime pjesmu odazvali su se Dražen Žerić Žera, Marko Vukes, Zlatan Čehić Čeha, Toni Janković, Mladen Burnać i Vladimir Kočiš Zec. Aranžmanski je pjesmu upotpunio Dragomir Herendić Dragianni.

Glazbeni urednik Nedić ispričao je za Glas Koncila kako je pjesma nastala. »Od kolegice Čuvalo, s kojom inače surađujem na pjesmama duhovne tematike, na Staru sam godinu dobio tekst pjesme. Kada sam poslije ponoći pročitao te riječi, vidio sam da je to odličan tekst. Odmah sam uzeo gitaru u ruku i pjesma je izišla iz mene, komponirao je u pet minuta u prvim satima 2021. godine. Brzo su došle pozitivne reakcije i odlučili smo snimiti pjesmu.« Već za tjedan dana okupila se ekipa izvođača, ali i drugih koji su ostavili svoje planirane poslove, reorganizirali prioritete, a uključio se i Marko Vukes iz Marije Bistrice, kojemu je u potresu u Zagrebu oštećena kuća i dom.

»Ideja je da pjevamo o lijepim trenutcima jer je stvarnost nažalost gora od svega što smo mogli očekivati. Svatko tko je prošao kroz Banovinu zna koliko je ona lijepa i bit će ponovno lijepa. To je poanta pjesme. Ne spominje se rat, potres, nema strahote svakodnevice. Pjesma veliča ljepotu Banovine kakva je bila i kakvom se nadamo da će biti. Pjesma je nastala iz srca i zaista je bila inspirativna jer se i mi u Zagrebu još nismo oporavili od potresa. No ništa me ne može toliko tresti koliko ja imam snage u sebi da tu emociju, vjeru i nadu u bolje sutra dijelim dalje«, rekao je glazbeni urednik na HKR-u o rock-baladi »Banovina u srcu«.

Jedan od izvođača Žera rekao je da je tekst pjesme jak i emotivan. »Uvijek ističem da mi je emocija u pjesmama najvažnija. Tako je i ovaj put i zato sam se odlučio priključiti snimanju. Optimizam i nadu ne smijemo gubiti«, rekao je frontmen Crvene jabuke.