UČIMO MOLITI SA STEPINCEM Zaštita svetoga Josipa

Snimio: Z. Atletić
Blaženi Alojzije Stepinac posebno se zalagao za širenje pobožnosti prema svetomu Josipu u hrvatskom narodu, čega ćemo se prisjetiti upravo o 330. obljetnici otkako je Hrvatski sabor sv. Josipa proglasio zaštitnikom Hrvatske, što svake godine 10. lipnja obilježavamo spomenom na taj događaj.
Zaručnik i hranitelj

Blagdan svetoga Josipa, vjernoga hranitelja Isusova i djevičanskoga zaručnika Marijina, upravo se zahvaljujući Stepincu od 1939. godine, u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, slavio kao zapovijedani. Stepinac je u Zagrebu osnovao i župu svetoga Josipa, koja je službeno otvorena 1937. godine, točno 250 godina od slavne odluke Hrvatskoga sabora da Josip postane zaštitnik Hrvatske. Bio je odredio da se u Zagrebačkoj nadbiskupiji slavi blagdan zaštite svetoga Josipa na 3. nedjelju po Uskrsu.

I muž i otac

Rekli smo da je Josip bio Isusov hranitelj i Marijin zaručnik, no kardinal Stepinac shvaćao je njegovu ulogu u Božjem planu kao oca i muža. U jednoj propovijedi o svetom Josipu upućuje znakovito pitanje: “Zar nije (Josip) pravi, iako djevičanski, muž Presvete Djevice? Zar nije on, iako ne tjelesni, a ono ipak u duhovnom i pravnom smislu otac Isusa Krista? Zar nije on glavar Svete obitelji? Zar nije on poput Majke Božje, iako ne na isti način, stvarno i djelotvorno poslužio utjelovljenju Sina Božjega?” Za našega blaženika Josip je najveći svetac odmah poslije Djevice Marije jer je bio Isusu najbliži.

Ljubav i poslušnost

Zanimljivo je sjetiti se da je Alojzijev otac bio Josip. Nesumnjivo je već u roditeljskom domu stekao pobožnost prema sv. Josipu, i gledajući svojega oca zaključivao o Isusovu zemaljskom ocu. Josipa rese vrline pravednosti, marljivosti, skromnosti, ali čini se da Stepinac u njemu iznad svega cijeni krjepost ljubavi: očinsku prema Isusu, odanu prema Mariji i poslušnu prema Bogu. U tome se najbolje očituje i blaženikova pobožnost prema svetcu, za koju postulator Stepinčeve kauze mons. Juraj Batelja kazuje da je “obilježena ljubavlju prema Crkvi, obiteljskomu životu i osobnomu posvećenju”. Nama je to pouka da se sv. Josipa najbolje štuje ako gajimo ljubav za Boga, obitelj, Crkvu.

Dva zaštitnika domovine

Mnogo je primjera iz života blaženoga Alojzija Stepinca u kojima je došla do izražaja njegova pobožnost prema svetomu Josipu. Na radnom stolu držao je sliku sv. Josipa. Svakodnevno je molio i redovito prikazivao mise u čast svetomu Josipu za umiruće. Vrijedna je i njegova knjiga propovijedi prema litanijama svetoga Josipa u kojoj posebno razmatra svaki zaziv iz litanija. To njegovo djelo pravi je teološki udžbenik o životu, krjepostima i zagovoru sv. Josipu. U propovijedi na svetčev blagdan 1956. u Krašiću kardinal Stepinac preporučio je svim vjernicima, uključivši i sebe, da se svakoga dana “barem kratko molitvicom zazove svetoga Josipa”.

Slobodno zaključimo da je kroz pobožnost prema sv. Josipu i sam kardinal Alojzije Stepinac uspio čuvati i voditi Crkvu u Hrvatskoj u mnogim iskušenjima i pridružiti se zboru svetih, koji s neba zagovaraju našu domovinu. I on je uz Josipa svetac zaštitnik Hrvatske.

A. Katanec

MOLITVA SV. JOSIPU ZA DOMOVINU
Sveti Josipe, glavaru svete Nazaretske Obitelji i čuvaru Crkve Božje, Tebi se kroz stoljeća Crkva u Hrvata utjecala kao svom zaštitniku i Tvom je zagovoru preporučivala svoje obitelji i cijeli narod. Tebi povjeravamo sve obitelji hrvatskoga naroda, da dnevnom molitvom, nedjeljnom Euharistijom i poslušnošću volji Božjoj ispune svoje poslanje ljubavlju, slogom i mirom.
U ovim teškim vremenima izmoli hrvatskom narodu i svim narodima zemlje mir u pravednosti i ljubavi! Zagovaraj nas pred Presvetim Srcem Isusovim da ostanemo vjerni Isusu Kristu i Katoličkoj Crkvi, te prolazimo zemljom čineći dobro! Amen!
(Molitva koju je sastavio zagrebački kardinal Franjo Kuharić, nastavljajući, poput blaženoga Stepinca, preporučivati Crkvu u Hrvata Josipovoj zaštiti.)