U ČAST BLAŽENOMU ALOJZIJU

Snimio: B. Čović | Molitva na blaženikovu grobu, na početku Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije
Alojzije Stepinac imenovan je biskupom kada je imao 36 godina i tada je bio najmlađi biskup na svijetu. Nakon smrti zagrebačkoga nadbiskupa Antuna Bauera 1937. godine, Stepinac je preuzeo službu nadbiskupa, a kardinalom je imenovan 15 godina poslije, 12. siječnja 1953.

Papa Pio XII. iznimno je cijenio nadbiskupa Alojzija Stepinca. Na audijenciji 1946. godine rekao je da je svjestan patnja koje Hrvati prolaze i poručio: “Sretni ste što u Zagrebu imate neustrašiva i hrabra nadbiskupa. On je pravi apostol. Poznajemo ga dobro.”

LITANIJE BL. ALOJZIJA STEPINCA
O djelovanju i vrlinama bl. Alojzija Stepinca na izvrstan način progovaraju litanije koje se mole njemu u čast. Sastavio ih je biskup Ivan Šaško. Kod svakoga zaziva zastajemo u kratkom razmatranju navedenoga, i na svaki zaziv odgovaramo: Moli za nas!
Blaženi Alojzije Stepinče,
Pastiru siromašnih,
Hrabri svjedoče Božje ljubavi,
Branitelju crkvenog jedinstva,
Uzore kršćanske mirne savjesti,
Zrno umrlo za plodove vječnosti,
Jasni svjetioniče u tami nasilja,
Cvijete niknuli u vrtu Božje riječi,
Blaga roso duhovnih darova,
Žarka iskro svećeničke duhovnosti,
Vidljivi smjerokazu kršćanskoj mladeži,
Čisto ogledalo opraštanja neprijateljima,
Vjerni nasljedovatelju Kristova križa,
Navjestitelju Božje istine,
Uzorni častitelju Blažene Djevice Marije,
Primjeru ispovjednika Kristova imena,
Prokušani služitelju euharistijskoga otajstva,
Vjerodostojni pronositelju poniznosti,
Ljubitelju svete Majke Crkve,
Tješitelju nevino osuđenih,
Strpljivi hodočasniče na putu trpljenja,
Uresu crkvenoga zajedništva,
Donositelju Kristove radosti ožalošćenima,
Zaštitniče potlačenih i napuštenih,
Protivniče svake nepravde,
Mudri učitelju bogobojaznosti i poštivanja života,
Propovjedniče pravednosti,
Gorljivi tražitelju pomirenja,
Revni graditelju sloge među narodima,
Budni čuvaru ljudskoga dostojanstva,
Neprijeporni zagovorniče vrijednosti obitelji,
Gromki glasu onih kojima je glas oduzet,
Potporo slabih i odbačenih,
Neumorni suputniče klonulih,
Prijatelju svakoga čovjeka u potrebi,
Postojani stožeru u našim kušnjama,
Nesebični darivatelju primljenih dobara,
Promicatelju istinskoga domoljublja,
Dragocjeni daru Crkvi Hrvata, moli za nas. Amen.
NEVJERICA SVETCA

Drugom prilikom hrvatski su hodočasnici pitali kada će Stepinac postati kardinalom, a papa Pio radosno im je odgovorio: “Nemate, doduše, kardinala, ali imate svetca.”

No uskoro je uslijedilo njegovo imenovanje kardinalom. Bio je prosinac 1953. kada je preko jednoga brazilskoga novinara ta vijest došla do samoga Stepinca, kojega su komunističke vlasti držale u kućnom pritvoru u Krašiću. On nije tomu odmah povjerovao, rekavši: “Mene su već stoput proglasili kardinalom, a tisuću puta zločincem, ne vjerujem u to.”

IMENOVANJE – ZA CIJELI NAROD!

Međutim, vijest se brzo proširila i nastalo je opće veselje u narodu. Vlasti su to shvatile kao provokaciju i prekinule su diplomatske veze sa Svetom Stolicom. Nadbiskup Stepinac mogao je otići u Rim na službeno imenovanje kardinalom, no odbio je to jer mu više ne bi bilo dopušteno vratiti se u Hrvatsku. Papa Pio ga je kod imenovanja opisao kao uzor apostolske gorljivosti i kršćanske jakosti.

U opisanim događajima, koji pokazuju put nadbiskupa Stepinca do kardinalske časti, nagrađene su i Stepinčeve zasluge za očuvanje vjere u narodu, u Hrvatskoj. I kao blaženik on je uzor svim vjernicima. Posebno mu se za zagovor utječu svećenici, zatvorenici, studenti, radnici, progonjeni, bolesnici…

A. Katanec

TKO SU KARDINALI
Kardinalska služba časna je titula kojom papa pojedine biskupe pridružuje rimskoj biskupiji. Kao što biskup ima pravo birati koje će kandidate za svećenike zarediti za svoju biskupiju, tako papa -kao rimski biskup – ima pravo izabrati osobe koje će imenovati kardinalima i time “upisati” u svoju biskupiju. Kao kardinali, oni su posebni papini predstavnici u svijetu. Poznato je da kardinali među sobom biraju novoga papu, ali postoji odredba prema kojoj takvih kardinala ne smije biti više od 120.