UDRUGA »DUH« – JOŠ JEDNO OD »LURDSKIH ČUDA« Potpora djeci na životnom putu

Dječja udruga »Hrabrost«
Petra Mišković Milavec, članica Uprave Dječje udruge »Hrabrost«

Dječja udruga »Hrabrost« (DUH) osnovana je 2003. kako bi djeci s teškoćama i mladima s invaliditetom pomogla u jačanju samopouzdanja i samostalnosti, istodobno šireći u društvu svijest o njihovoj ravnopravnosti. Raznim edukativnim, zabavnim, športskim i vjerskim aktivnostima uključuju se djeca i mladi u svakodnevne radnje koje su njima često nedostupne zbog fizičkih zaprjeka, ali i društvene svijesti.

Udruga surađuje s mnogim školama, centrima i ostalim odgojno-obrazovnim ustanovama u Zagrebu i okolici, a prošle tri godine djelovanje je proširila i na Varaždin i Varaždinsku županiju.

Udruga surađuje s mnogim školama, centrima i ostalim odgojno-obrazovnim ustanovama u Zagrebu i okolici, a prošle tri godine djelovanje je proširila i na Varaždin i Varaždinsku županiju. Kao neprofitna, humanitarna udruga posve je neovisna o gradskom proračunu i redovitu priljevu sredstava, nema svoj prostor pa sve spomenute aktivnosti uglavnom organizira u školama i drugim prostorima koje im budu ustupljene na uporabu.

Radost hodočašća u Lurd

Glavna je aktivnost udruge hodočašće u Lurd svake godine u tjednu nakon Uskrsa, gdje se djeca susreću s tisućama druge djece, mladih i njihovih volontera iz cijeloga svijeta. Svima je cilj na tom putovanju, koje često nazivaju »putovanjem života«, približiti ljepotu različitosti i dostupnost svih sadržaja. Tih tjedan dana u Lurdu oni su posve ravnopravni članovi društva, sudjeluju u svemu kao i drugi. Mise, križni put, procesija sa svijećama i sve ostalo čime ispunjavaju sate u prekrasnom marijanskom svetištu posve je prilagođeno njima. Sve troškove puta za djecu snosi udruga, a volonteri sami pokrivaju svoje troškove. S udrugom putuju i duhovnici, medicinske sestre i liječnici. Prve godine, 2004., u Lurd je putovalo sedmero djece i mladih, i taj se broj svake godine povećavao, a ove godine na ‘putovanju života’ bilo je 80 osoba. Djeca se iz Lurda vraćaju izmijenjena, prekrasnih uspomena, puna poleta i prekrasne životne energije. Priča se širi iz godine u godinu i stalno se javljaju roditelji djece putnika, njihovi skrbnici i odgojitelji s dojmovima koji su najbolje »gorivo« za dalje.

U udruzi djeluje 40-ak stalnih volontera, a ukupan broj na povremenim aktivnostima mnogo je veći. Članovi udruge i volonteri različitih su struka, zanimanja, dobi i afiniteta, ali s jednom jedninom zajedničkom misijom i vizijom – biti u službi bližnjega, i to malenih s teškoćama, kojima su najpotrebniji. Budući da se udruga financira isključivo donacijama privatnih i pravnih osoba, mnogo joj pomažu župnici i župe u kojima se predstavljaju. To ne služi samo za prikupljanje sredstava, nego i za pronalaženje novih volontera. Aktivni su ne samo u zajednici, nego i na društvenim mrežama pa pozivaju sve zainteresirane za volontiranje da se informiraju o udruzi na Facebook-stranici www.facebook.com/udrugaduh, kao i na mreži www.duh.hr.