UDRUGA KOJA OBOLJELIMA DAJE VIŠE OD SMJEŠTAJA Pomoć onima koji su daleko od doma

Humanitarna udruga »Fra Mladen Hrkać«
Nives Skoko Žanić, dopredsjednica humanitarne udruge »Fra Mladen Hrkać«

Humanitarna udruga »Fra Mladen Hrkać« posvećena je pomaganju osobama sa zdravstvenim poteškoćama i njihovim obiteljima koje dolaze na liječenje u Zagreb, daleko od svojih domova. Tijekom proteklih godina, od osnivanja 2012. godine, udruga je pomogla više od 6700 osoba na liječenju daleko od doma, iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i inozemstva, i to neovisno o njihovoj dobi, vrsti oboljenja, spolu, nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti te socijalnom statusu. Predstavnici, članovi i volonteri udruge dvadeset i četiri sata dnevno na raspolaganju su potrebitima. Udruga potpuno besplatno pruža administrativnu podršku tijekom liječenja i dom oboljelima i njihovim obiteljima u blizini bolnice. Smještajni kapaciteti prilagođeni su oboljelim osobama i osobama s invaliditetom i opskrbljeni su svim prehrambenim namirnicama, higijenskim i kućanskim potrepštinama, kuhanim obrocima te kućanskim aparatima. Osim toga, udruga sufinancira troškove prijevoza za najranjivije skupine korisnika. Nadalje, organiziraju se i razni oblici psihološke i duhovne podrške, nadoknada školskoga gradiva za školsku djecu, kao i razne terapije, a sve s ciljem ostvarivanja što bolje kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji.

Udruga trenutačno djeluje u šest smještajnih kapaciteta, u dugoročnom najmu, koji se nalaze nadomak najvažnijim bolnicama na različitim lokacijama na području Zagreba. U stambenim prostorima udruge može boraviti do 55 osoba istodobno. Osim toga, udruga se može u potpunosti skrbiti o osobama s invaliditetom jer ima dva stambena prostora koja su prilagođena pristupu i boravku osoba s invaliditetom, kombi s pristupnom rampom, kao i stručno osposobljene volontere za rad s osobama s invaliditetom. Također, jedina je udruga koja može osigurati prilagođen smještaj teško oboljelim osobama, u većini slučajeva osobama koje su transplantirale jedan od organa, kojima je potrebna stroga izolacija u određenoj fazi liječenja.

Zahvaljujući iznimnim rezultatima i jedinstvenu načinu djelovanja, udruga »Fra Mladen Hrkać« u vrlo kratkom vremenu postala je jedna od vodećih humanitarnih organizacija na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali i šire.

U udruzi je od njezina osnivanja bilo uključeno u rad više od 300 volontera, 1000 članova, više od 192 000 donatora iz cijeloga svijeta, više od 6500 osoba koje podupiru rad udruge preko trajnoga naloga. Kako bi mogla pružiti još kvalitetniju pomoć i skrb za još veći broj obitelji na liječenju daleko od doma, udruga je pokrenula projekt izgradnje objekta »Dom fra Mladena Hrkaća« u Zagrebu koji se financira radom Zaklade fra Mladena Hrkaća. Zaklada je osnovana 10. srpnja 2017. sa svrhom pomaganja osobama koje dolaze na liječenje u Zagreb. Grad Zagreb dodijelio je udruzi pravo građenja na gradskom zemljištu na Aveniji Gojka Šuška u Zagrebu.

IZVORGlas Koncila br. 20/2019.
Prethodni članakGlas Koncila br. 21/2019
Sljedeći članakPET OLTARA POD DRVENIM KROVIŠTEM Kako se barok razigrao na Ugljanu