UDRUGA KOJA OPREMA BOLNICE I OMOGUĆAVA BESPLATNO LJETOVANJE Za ljepši pogled na život

Udruga P.I.N.K.
Nives Moric, predsjednica udruge »Pogled iz novog kuta« (P.I.N.K.)

Onkološki bolesnici, stari i nemoćni koji žive sami te djeca bez adekvatne roditeljske skrbi najranjivije su skupine društva kojima je potrebna podrška bližnjih. Iz toga razloga osnovana je udruga »Pogled iz novog kuta« kojoj je cilj vratiti optimizam, poboljšati kvalitetu života, ali i potaknuti okolinu na uključivanje u akcije koje će stvarati bolje društvo u kojem postoji osjetljivost za druge. Udruga okuplja 50-ak članova, suradnika, odnosno prijatelja udruge. Od osnivanja 2016. pa do danas udruga je samostalno ili uz potporu partnera provela niz aktivnosti vezanih za onkološke bolesnike te za ostale ranjive skupine građana u društvu. Udruga organizira i uključuje se u javnozdravstvene manifestacije kojima je cilj jačanje svijesti o važnosti prevencije i podrške oboljelima, kao što su Svjetski dan borbe protiv raka, Dan narcisa, Dan plave zvijezde, kampanja »Sačuvajmo zdrave dojke« i slično.

Kao gosti i aktivni sudionici članovi udruge sudjelovali su na više javnih tribina i drugih skupova vezanih uz dijagnostiku i liječenje onkoloških bolesnika.

Kao gosti i aktivni sudionici članovi udruge sudjelovali su na više javnih tribina i drugih skupova vezanih uz dijagnostiku i liječenje onkoloških bolesnika. Aktivnosti udruge usmjerene su i na suradnju s bolnicama u kojima se liječe oboljeli od malignih bolesti. Osim uključivanja stručnjaka u edukaciju i radionice o prevenciji, liječenju i rehabilitaciji oboljelih od malignih bolesti, suradnja se nastavlja i akcijama pomoći bolnicama. Organizacijom humanitarnih akcija tijekom 2018. udruga je opremila pet bolnica u Hrvatskoj aparatima za limfnu drenažu, koji su jako važni u procesu liječenja i rehabilitacije oboljelih od raka. Posebna su skupina socijalno ugroženi, siromašni, napušteni i sami, za koje se organiziraju razne aktivnosti. Tako je ove godine Dan obitelji obilježen donacijom paketa socijalno ugroženim obiteljima u kojima je netko od članova s onkološkom dijagnozom, a akcija je provedena u suradnji s Gradom Zagrebom. Bez dobrih ljudi i partnera koji žele pomoći mnogo toga ne bi se moglo učiniti, ali upravo zahvaljujući njima drugu godinu zaredom udruga je organizirala besplatan odmor na moru za oboljele članove i njihove obitelji. Isto tako, tijekom 2017. organiziran je besplatan odmor u Istri za djecu SOS sela Lekenik, kojima se tijekom godine pomaže i na druge načine. Oboljeli članovi udruge i njihove obitelji dvije godine zaredom, zahvaljujući podupirateljima udruge, imaju organiziran besplatan vikend u Opatiji za vrijeme adventa. Osim takvih druženja, organiziraju se likovne radionice te razne druge aktivnosti kojima je cilj potaknuti druženje i osjećaj zajedništva. Udruga aktivno zagovara izmjenu postojećih i donošenje novih javnih politika vezanih uz ciljne skupine udruge. Posebne aktivnosti usmjerene su na isticanje važnosti donošenja nacionalnoga plana za borbu protiv raka u Hrvatskoj te na nastavak razvoja palijativne skrbi.