CENTAR ZA BESKUĆNIKE KARLOVAC Pomoć za povratak u zajednicu

Milosrđe - Centar za beskućnike Karlovac
Petar Banić, predsjednik Centra za beskućnike Karlovac 

Centar za beskućnike Karlovac osnovan je 2006. godine zbog sve veće potrebe pomoći ljudima koji su na rubu siromaštva. Aktivnosti zbrinjavanja osoba u potrebi pokrenula je ZUHVIDR-a Karlovačke županije, a uključio se i Grad Karlovac.

Udruga zaposlila 11 socijalno ugroženih

Sve aktivnost provodilo je desetak članova udruge te su volonterskim radom izgradili centar. Godine 2012. udruga mijenja naziv u udruga »Milosrđe – Centar za beskućnike Karlovac« i postaje u partnerstvu s Gradom Karlovcem i Karlovačkom županijom pružatelj socijalnih usluga. Udruga pruža uslugu prenoćišta i dnevnoga boravka beskućnicima i socijalno ugroženim građanima. Pod motom »Ako daš čovjeku ribu, nahranio si ga za jedan dan, a ako ga naučiš loviti ribu, nahranio si ga za cijeli život« udruga provodi programe koje financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Grad Karlovac i Karlovačka županija.

Kako udruga posjeduje dva plastenika i vrtne nasade, voćnjak te plantažu aronije, tako korisnici kroz radne aktivnosti proizvedu povrće i voće za svoje potrebe odnosno za poboljšanje prehrane

Najveći program financiran od ministarstva je »Školovanjem, edukacijom i radnim aktivnostima do povratka u život zajednice«, traje tri godine, a po njemu je udruga postala referalni centar za školovanje beskućnika kroz koji je 75 beskućnika dobilo certifikate za zanimanja kao što su njegovateljica, monter suhe gradnje, pomoćni kuhar, pomoćni konobar, pomoćni pekar, pizza-majstor, proizvođač povrća, voćar, rukovatelj trierom, lančanom pilom i kosilicom… te su dobili mogućnost da se zaposle sezonski, u javnim radovima, a i trajno. Sada je udruga kroz tu mjeru zaposlila 11 socijalno ugroženih osoba na šest mjeseci.

Konstantna popunjenost

Kapacitet prenoćišta je 20 osoba, 16 muških i četiri ženske, a popunjenost je konstantna. U zimskim uvjetima postoji mogućnost smještaja desetak osoba u kapelici koja je zapravo višenamjenska dvorana.

U dnevnom boravku evidentirano je 58 osoba koje dolaze po topli obrok i koje sudjeluju u aktivnostima udruge tijekom dana. Kako udruga posjeduje dva plastenika i vrtne nasade, voćnjak te plantažu aronije, tako korisnici kroz radne aktivnosti proizvedu povrće i voće za svoje potrebe odnosno za poboljšanje prehrane. U centru je kapelica Milosrdnoga Isusa te korisnici imaju mogućnost duhovne obnove. Danas udruga ima 25 članova, a u udruzi je zaposleno pet osoba.