UDRUGA OSOBA S INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA VRETENAC IZ SLATINE »Osluškivanje« potreba

Udruga »Vretenac«
Patricija Karaman, predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama »Vretenac«, Slatina

Udruga »Vretenac« u Slatini je mlada stara udruga. Stara jer je osnovana 1973. godine pod nazivom Društvo za pomoć mentalno retardiranim osobama Slatina, a mlada jer je u prosincu 2017. promijenila naziv. Udruga je u život lokalne zajednice integrirala 25 odraslih osoba s intelektualnim teškoćama, djecu s teškoćama u razvoju predškolske i ranoškolske dobi (23 djece) te mlade u dobi do 18 godina (20 djece), među kojima su osim djece s teškoćama u razvoju i pripadnici romske nacionalne manjine te udomljena djeca.

Udruga provodi projekt »Vretenci upoznaju grad, grad upoznaje Vretence« koji se provodi 3. godinu i kojemu je cilj razviti sustav podrške za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama organiziranjem niza kreativnih, edukativnih i športskih radionica te radionica na temu aktivnosti svakodnevnoga života.

Udruga je u život lokalne zajednice integrirala 25 odraslih osoba s intelektualnim teškoćama, djecu s teškoćama u razvoju predškolske i ranoškolske dobi (23 djece) te mlade u dobi do 18 godina (20 djece), među kojima su osim djece s teškoćama u razvoju i pripadnici romske nacionalne manjine te udomljena djeca.

Glavni je cilj toga projekta približiti lokalnu zajednicu i njezine aktivnosti članovima, ali i Slatinu i njezine građane upoznati s kvalitetama i mogućnostima te populacije.

Među prvim je većim samostalnim projektima udruge projekt »Nijedan početak nije lak, pripremam se da budem đak«, namijenjen djeci koja su u procesu odgode upisa u prvi razred. To je prvi takav oblik besplatne stručne podrške i pomoći na području županije, ali i šire. Projekt je nastavljen pod nazivom »Škola, mačji kašalj« te osim što uključuje djecu u procesu odgode upisa u prvi razred, uključuje i stručni rad s djecom koja se školuju po prilagođenom i individualiziranom nastavnom planu i programu. Zahvaljujući projektu Valamar Riviera hotela »1000 dana na Jadranskom moru«, korisnici starije životne dobi bili su u Poreču i prvi put vidjeli more i iskusili ljetovanje. U partnerstvu s udrugom osoba s intelektualnim teškoćama »Jaglac« iz Orahovice provodi se projekt »Moj asistent III« i projekt »Nauči me i uspjet ću«, preko kojega se organiziraju dnevne aktivnosti »Škole samostalnoga življenja« za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama.

U rad udruge uključen je i 31 volonter te se razvila šira mreža ljudi koji su angažirani u pružanju socijalnih usluga. Udruga »Vretenac« nagrađena je regionalnom Volonterskom nagradom u kategoriji Primjer dobre prakse uključivanja volontera te javnim priznanjem Grada Slatine za rad i djelovanje u 2019. Udruga se trudi koračati vlastitim ritmom, osluškujući potrebe članova, njihovih obitelji i zajednice u kojoj djeluje.