POLJOPRIVREDNI ISKORAK BJELOVARSKE SOCIJALNE UDRUGE Suživot i u prirodi

Blaženka Šarić-Kocur, ravnateljica Centra za inkluziju i socijalne usluge, Bjelovar

Bjelovarski Centar za inkluziju i socijalne usluge, utemeljen s ciljem uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama u prirodnu, društvenu sredinu, organizira brojne aktivnosti za poticanje i unaprjeđenje kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama. Pruža i skrb izvan vlastite obitelji te potiče zapošljavanje i samozapošljavanje, kao i radne aktivnosti korisnika. Glavna djelatnost udruge usmjerena je na uslugu organiziranoga stanovanja koja je namijenjena svim osobama s intelektualnim teškoćama kojima je za život u zajednici potrebna potpora. Organizirano stanovanje provodi se u dva grada na području Bjelovarsko-bilogorske županije, Bjelovaru i Grubišnom Polju, za 79 odraslih osoba s intelektualnim teškoćama. Korisnici žive u tzv. stambenim zajednicama odnosno stanovima ili kućama, a u zajedničkom kućanstvu živi od jedne do pet osoba. Kuće su većinom vlasništvo udruge i uglavnom imaju dvije stambene jedinice. Svakoj se osobi pruža potpora u svim životnim područjima (briga o sebi, stanovanje, radne aktivnosti, socijalni kontakti, slobodno vrijeme…). Korisnicima, ovisno o potrebi – od povremene, svakodnevne kratkotrajne do 24 sata dnevno – na raspolaganju su osobni asistenti i stručno osoblje. Osim usluga stanovanja, pomaže im se i u ostalim svakodnevnim aktivnostima koje su vezane uz život u kući, a isto tako u njihovoj lokalnoj zajednici.

Pilot-projekt podizanja plastenika i samozapošljavanja osoba s intelektualnim teškoćama uz međunarodnu financijsku potporu, kako bi se poradilo na većoj mogućnosti zapošljavanja te populacije, provodi se od 2012. U međuvremenu se projekt proširio prijavama na razne natječaje te je osnovano poljoprivredno gospodarstvo. Danas se na njemu proizvodi više od 30 vrsta povrća i voća na 2 hektara otvorenoga polja i tri plastenika od ukupno 1000 m2. Ukupno se godišnje u prosjeku proizvede 35 tona različitoga povrća. Povrće se proizvodi za vlastitu upotrebu, a višak se prodaje na kućnom pragu. U kooperaciji, a preko zadruge »Moslavina«, proizvodi se paprika za »Podravku« i salata za »Fragariju«. Da bi korisnicima olakšali proizvodnju, nabavljena je i mehanizacija, a sva su polja navodnjavana iz arteškoga bunara.

Korisnicima u proizvodnji povrća oslonac je agronom, radni asistent te ostalo osoblje Centra. Dio korisnika zaposlen je u radnim centrima u Bjelovaru i Grubišnom Polju. Centar ima ostvarenu suradnju s obrtom »Metalac Sever« iz Vrbovca za koju korisnici spajaju zglobne obujmice. To se pokazalo kao dobra i korisna radna terapija, a za dobivenu zaradu korisnici su proveli 7 dana na ljetovanju u Novom Vinodolskom. Centar ima ugovorni odnos s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne skrbi.