UDRUGA VETERANA PAKRACA I LIPIKA Briga za suborce i dignitet Domovinskoga rata

Snimio: Z. Atletić
Miroslav Vacek, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata RH ogranak Pakrac – Lipik

Hrvatski branitelji pripadnici Zbora narodne garde, Hrvatske vojske, MUP-a i HOS-a iz područja Pakraca i Lipika koji su članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata RH ogranak Pakrac – Lipik nastoje svojim aktivnostima dati međusobnu podršku svojim obiteljima i djelovati na promicanju digniteta Domovinskoga rata. Udruga provodi niz aktivnosti kojima je cilj osnažiti obitelji branitelja, posebno djecu, te im pomoći u raznim krizama s kojima se suočavaju.

Među vodećim je ciljevima udruge i zaštita digniteta Domovinskoga rata, hrvatskih branitelja te spomen važnih događaja i obljetnica na području Pakraca i Lipika i RH.

Svake se godine uz pomoć Humanitarnoga odjela udruga na državnoj razini studentima u materijalno najugroženijim obiteljima članova udruge donira laptop, djeci članova pomaže se u upisu u obrazovne ustanove, a završetkom obrazovanja u zapošljavanju. Udruga sudjeluje u pomoći bolesnim članovima smještajem u bolničke ustanove, privremenim smještajem članova obitelji ako je liječenje potrebno obaviti u drugom gradu te prikupljanjem materijalnih sredstava za pomoć obiteljima za liječenje ili smrtni slučaj. Udruga se uključuje u sve aktivnosti u kojima prepoznaje mogućnost pomoći za poboljšanje životnih uvjeta ne samo članova udruge, nego i svih građana Pakraca i Lipika.

Uz pomoć projekta Ministarstva hrvatskih branitelja i Doma Hrvatskih veterana u Lipiku potiče se razvoj i organizacija članova udruge u obiteljska gospodarstva i braniteljske zadruge s ciljem samozapošljavanja proizvodnjom hrane, voća, povrća, mesa i drugih namirnica za potrebe Veteranskoga doma u Lipiku. S braniteljskim udrugama iz Kaštela i Raba udruga je potpisala povelju o prijateljstvu, pri čemu se spajaju sve specifičnosti tih područja u proizvodnji hrane.

Među vodećim je ciljevima udruge i zaštita digniteta Domovinskoga rata, hrvatskih branitelja te spomen važnih događaja i obljetnica na području Pakraca i Lipika i RH. Osim spomena obljetnica povezanih s Domovinskim ratom, brine se za uređenje i postavljanje spomenobilježja, nadgrobnih spomenika i uređenje grobova onih čija obitelj to ne može učiniti te djeluje u edukaciji mladih generacija. Na predavanjima u srednjoj i osnovnim školama na području Pakraca i Lipika na osnovi certificiranoga projekta od nadležnoga ministarstva, učenike se upoznaje s važnim događajima u novijoj povijesti stvaranja i obrane RH u Domovinskom ratu na području tih dvaju gradova. U turističkim posjetima ili obilascima toga područja članovi udruge su vodiči koji upoznaju posjetitelje s ratnim događanjima na tim područjima.