ULOGA MAJKE U OBITELJI Majka – podsjetnik Božji

Ivana Foretić
Ivana Foretić

Često se čuje da je obitelj temeljna stanica društva i s tom se rečenicom većina slaže. No koliko je svaki čovjek svjestan toga? Je li majka svjesna svoje uloge u toj stanici – kućnoj Crkvi? Je li svjesna koliko njene riječi mogu o(bes)hrabriti, koliko njene reakcije mogu o(ne)sposobiti? Žena, a poglavito majka, danas je napadnuta sa svih strana. Udaraju na njenu vrijednost; na unutarnju i vanjsku ljepotu, na ženstvenost, spolnost, na poziv sustvarateljstva i samo njoj svojstvenih mogućnosti. Žele ju učiniti svim onim što ona nije. Zašto? Zato što je upravo ona ključ žive stanice društva. Ona je Božji podsjetnik.

Žena, a poglavito majka, danas je napadnuta sa svih strana. Udaraju na njenu vrijednost; na unutarnju i vanjsku ljepotu, na ženstvenost, spolnost, na poziv sustvarateljstva i samo njoj svojstvenih mogućnosti. Žele ju učiniti svim onim što ona nije. Zašto? Zato što je upravo ona ključ žive stanice društva. Ona je Božji podsjetnik.

Mnogobrojni sociolozi, političari, filozofi žele mijenjati društvo iz krivoga smjera. Društvo se mijenja od pojedinca, a najjači poticaj za promjenu daje obitelj i njen podsjetnik Božji – majka. Ona, u vrijeme kad ljudi bježe od žrtve, svojom požrtvovnošću i u tišini živo svjedoči vrijednosti koje ispovijeda. Ona zna tko je njenu djecu stvorio i potpuno ih predaje Onomu koji zna što će s njima. Ona u nježnosti formira čistu savjest svakoga djeteta primajući živoga Boga. Ona bdije, treperi i diše sa svojim djetetom, ma koliko ono godina imalo, ma gdje živjelo, ma u kakvim odnosima s njom bilo. Svojom ustrajnom molitvom osnažuje supruga i predano prati djecu na putu u Kristov zagrljaj. Uzda se u Gospodina, dopušta da joj on svakodnevno mijenja srce, a time i lice njene obitelji. Potiče svoju kućnu Crkvu na osobnu i obiteljsku molitvu, a svojom prisutnošću grije srca okupljenih kao ognjište u kući. Ona moli i prihvaća njegovu volju, a zauzvrat daje vjeru u Providnost. Svakoga dana po uzoru na Marijin »da« ona prima na sebe Božje planove i čežnje, postaje raspoloživom službenicom Gospodnjom. Takva ljubav i odvažnost krasi majke otvorena srca. Majke koje su se odvažile biti podsjetnici Božji. Majke koje sklopljenim rukama daju impuls za ritam stanice. I ne znajući da ta stanica oduševljava onu iduću, a iduća pak treću… dok ne oživi cijelo tijelo u ritmu stvaranja. Jedna je žena promijenila povijest svojom poniznošću. Neka po njenom zagovoru i vodstvu svaka majka podsjeća svoju obitelj na Božju prisutnost!