UPOZORENJA S RIMSKOGA SKUPA O OBITELJI Oprezno s popularnom kulturom u kojoj je normalna obitelj postala rijetkost

Prikaz sretna višečlane obitelji
Foto: Shutterstock

Nije tajna da je suvremena kriza obitelji tijesno povezana s krizom međuljudskih odnosa, koji zbog navale liberalne ideologije i njezina individualizma sve odnose među ljudima čine osobito krhkima. To je bila i premisa skupa koji je prošloga proljeća na Sveučilištu sv. Križa u Rimu okupio medijske i crkvene stručnjake i čija je promišljanja unatoč vremenskomu odmaku u fokus uzeo i projekt »Obitelj i mediji«.

»Kada se obitelj kao cjelina nađe na udaru, posljedice su – čemu svjedočimo u našim zapadnim društvima – djeca koja oko svega negoduju i koja žele biti kao odrasli i koja pritom nimalo ne mare za opće dobro«, rekao je na skupu u Rimu profesor Hector Franceschi

Prikaz normalne moderne obitelji postao rijetkost

Osobito su na rimskom skupu odjeknula promišljanja profesorice Stefanije Gerassini, koja na Katoličkom sveučilištu u Milanu predaje predmete kao što su digitalno novinarstvo ili upravljanje sadržajima na društvenim mrežama. Na skupu je govorila o mjestu obitelji u suvremenoj popularnoj kulturi. »Kada je riječ o suvremenim televizijskim serijama, valja biti oprezan glede nekoliko narativa. Jedan od njih je i ‘portretiranje’ supružnika i obitelji. U prvi plan prečesto izbija individualizam na štetu odnosa dvoje ljudi. Prikaz normalne moderne obitelji postao je rijetkost«, rekla je profesorica Gerassini.

Profesor kanonskoga prava Hector Franceschi upozorio je i na problem zakonodavnih i ideoloških presizanja koja roditeljima žele oduzeti ulogu protagonista u odgoju svoje djece. »Kada se obitelj kao cjelina nađe na udaru, posljedice su – čemu svjedočimo u našim zapadnim društvima – djeca koja oko svega negoduju i koja žele biti kao odrasli i koja pritom nimalo ne mare za opće dobro, za pravdu i poštenje ili za bilo kakav oblik ‘koegzistencije’ s drugima, sa svojim bližnjima«, rekao je Franceschi. S crkvene su strane pak na skupu na Sveučilištu sv. Križa obitelji ohrabrene da i same pruže protutežu suvremenomu društvenomu kontekstu – evangelizacijom i zauzimanjem stajališta koje je suprotno pasivnosti. Uloga obitelji u poslanju Crkve, napomenuo je profesor i svećenik Michelangelo Ortiz, nije u tome da ona bude puki »primatelj pastoralnih usluga«, nego da postane subjekt poslanja Crkve.

Oko 35 % kreće se stopa rastava u zapadnim zemljama. Statistike rastava vidljivi su pokazatelji prodora liberalnoga individualizma u obiteljski i društveni život.