UTOČIŠTE I POTPORA ZA TRUDNICE, MAJKE I NJIHOVU DJECU Glas za nerođene sve je glasniji

Blaženka Bakula, predsjednica udruge »Betlehem – Zagreb«

Zaštita i dostojanstvo ljudskoga života od začeća ne bi trebali biti upitni u civiliziranom društvu. No, unatoč toj činjenici, postoje svakodnevne zaprjeke u pružanju zaštite začetoj djeci ili njihovim majkama. Iz toga razloga osnovana je udruga »Betlehem« u Karlovcu čiji je osnivač redovnik pavlinskoga reda o. Marko Glogović, a potom su diljem Hrvatske nicale podružnice. Udruga »Betlehem – Zagreb« osnovana je 2009. godine kao prva podružnica. Danas postoje podružnice u 18 gradova u Hrvatskoj, a sedam kuća nudi smještaj trudnica i majki s djecom: Karlovac i Sisak imaju po dvije kuće, a po jednu Zagreb, Split i Varaždin.

Osnovni je cilj udruge pomoć trudnicama koje su unatoč raznim životnim problemima i pritiscima odlučile roditi dijete, samohranim majkama i obiteljima s mnogobrojnom djecom.

Članovi koji su uključeni u rad udruge obični su, obiteljski ljudi velikoga srca, spremni u svako doba pomoći majkama i djeci u njihovim potrebama, a blizu su im i razni stručnjaci, redovnice i svećenici. Osnovni je cilj udruge pomoć trudnicama koje su unatoč raznim životnim problemima i pritiscima odlučile roditi dijete, samohranim majkama i obiteljima s mnogobrojnom djecom. Želeći omogućiti da se svako začeto dijete rodi, udruga pomaže majkama duhovno i konkretnom materijalnom pomoći. Majkama koje ne trebaju smještaj najčešće se pomaže u hrani, kozmetici i pelenama prikupljenim uz pomoć dobrih ljudi. Udruga u Zagrebu organizira svaki mjesec hodočašće za nerođene. To je hod uz molitvu i pjesmu u kojem se dijele letci o vrijednosti ljudskoga života. Osim toga, članovi udruge često gostuju u župama i u medijima s ciljem poticanja na promišljanje o zaštiti nerođenih i sprječavanju pobačaja. Nadalje, i žene koje razmišljaju o pobačaju nastoji se u miru, bez pritiska, potaknuti na promjenu odluke, uz savjetovanje članova udruge te uključivanjem molitelja. Stoga su uvijek dobrodošli volonteri u »Centru za trudnice« ginekolozi, psiholozi, medicinske sestre, žene koje imaju iskustvo pobačaja u bilo kojem smislu s kojima bi majke mogle razgovarati. Volontirati i pomoći udruzi može se na više načina: uključenjem u molitvenu zajednicu, tiskanjem i širenjem letaka udruge, savjetima i osobnim svjedočanstvima te donacijama novca, hrane, odjeće, higijenskih potrepština, pelena i svega ostaloga što može biti korisno trudnicama, majkama i djeci.

Udruga »Betlehem« pomaže i roditeljima koji su izgubili svoju dječicu u spontanim pobačajima projektom »Najmanji među nama« s ciljem da se tjelešca djeteta dostojno pokopaju. Udruga ima grobnice u Zagrebu, Sisku, Vinkovcima i Gospiću.

Svi oni koji trebaju pomoć udruge »Betlehem«, ali i oni koji žele pomoći radu udruge, mogu se javiti e-poštom na betlehem.zagreb@gmail.com ili na broj telefona 091 4040 453.