UZ FILM »JOHNNY ENGLISH: PONOVNO NA ZADATKU« Dobra razonoda

Johnny English: Ponovno na zadatku
»Johnny English: Ponovno na zadatku« (Johnny English Strikes Again); komedija/akcija; redatelj: David Kerr; glume: Rowan Atkinson, Ben Miller, Emma Thompson, Olga Kurylenko

Kada je u filmovima u kinu ili serijama na televiziji, uvijek je vrlo zabavno i smiješno uz britanskoga komičara Rowana Atkinsona, najpoznatijega po liku Mr. Beana. Njega odlikuje fizička, tjelesna komičnost, posebice izrazima lica, nespretnost i katkad apsurdnost, koji se uvijek prometnu u uspješan završetak aktivnosti. Takav je i njegov lik tajnoga britanskoga agenta Johnnyja Englisha, koji je došao do trećega filma u tom serijalu. Prvi put se pojavio 2003. godine, zatim 2011. i sada u kino-hitu »Johnny English: Ponovno na zadatku«.

Vrijednost je filma i u tomu što nema nasilja, ni krvi, ni ubijanja, iako ima puno akcije, što je danas rijetko u filmovima. Uz izrazit humor i komičnost likova i njihovih postupaka, film je i simpatična parodija i satira na filmove o tajnim agentima, posebice Jamesu Bondu, na što se nekoliko puta izravno referira.

U trećem filmu serijala, Johnny English je u mirovini, ali ga pozivaju da ponovno spasi Veliku Britaniju i svijet jer su cyber-napadom otkriveni svi aktivni tajni agenti. On pripada staromu analognomu dobu i nije bio na popisu. Nov je izvor komičnosti odnos analogne i digitalne tehnologije, koju Johnny English prvi put uporabljuje. Na zadaću ga šalje britanska premijerka koju dobro utjelovljuje glumica Emma Thompson. Pridružuje mu se i dijeli nov posao s njim dobar prijatelj, isto agent, Bough (Miller).

Radnja se zbiva u Londonu i malom mjestu na jugu Francuske, uz more. Stoga su lijepe fotografije, posebice panoramske, tih zanimljivih predjela, a cijela produkcija filma također je vrlo dobra.