VAPAJ BUGARSKE UČITELJICE Cijena ljudskosti

»Blagina pouka« (Urotcite na Blaga / Blaga’s Lessons); drama; redatelj: Stephan Komandarev; glume: Eli Skorcheva, Rozalia Abgarian, Gerasim Georgiev

Prva nagrada koja je dodijeljena na festivalu Cinehill Motovunskoga festivala na novom mjestu održavanja – Petehovcu u Gorskom kotaru – bila je ona koju dodjeljuje Fiprescijev žiri za najbolji dugometražni film. Pripala je bugarsko-njemačkoj drami »Blagina pouka«, a nagradu je primila producentica Katya Trichkova.

Zanimljivo je da su gledatelji na Petehovcu prvi vidjeli tu doista dobru i poučnu socijalnu dramu nakon njezine svjetske premijere na festivalu u Karlovym Varyma, gdje je osvojila Kristalni globus za najbolji film i nagradu Ekumenskoga žirija, a Eli Skorcheva nagradu za najbolju glumicu. Film se očekuje u zagrebačkoj Laubi i u kinima.

Drama je to o bugarskom društvu koje se kritizira zbog odnosa prema starijima, neodgovornosti i nezainteresiranosti državne vlasti, bezakonja i kriminala koje je sveprisutno. Glavni je lik Blaga, nastavnica u mirovini, koja je netom postala udovica. Želja joj je podići nadgrobnu ploču mužu i pritom doživljava financijsko iskorištavanje. Drži privatne instrukcije iz bugarskoga jezika djevojci koja je izbjeglica iz ratnih područja i želi se trajno nastaniti u Bugarskoj.

Po naravi je Blaga vrlo principijelna, moralnih načela i veoma stroga prema svima koji jezično griješe. Odlazi na koncerte klasične glazbe, ali je vrlo usamljena. Iznenadnim telefonskim pozivom postane žrtva pljačkaša i izgubi svu ušteđevinu. Ponosno uzima stvari u svoje ruke ne dopuštajući da se vidi siromaštvo i traži posao. Opet telefonom nasjeda na priliku koja će posve urušiti njezina dobra načela…