VAŽNA JE MJERA Dragoljub – ukrasna i ljekovita puzavica

Foto: Shutterstock | Dragoljub

Dragoljub (Tropaeolum majus, lat.) biljka je puzavica koja je često vidljiva kao ukras na balkonima, a vrlo je ljekovita. U narodnoj medicini, a kasnije i znanstvenim istraživanjima, potvrđena je djelotvornost dragoljuba kao prirodnoga antibiotika, diuretika i laksativa. Eterično ulje (benzil-gorušičino ulje) koje sadrži dragoljub sadrži sumporni heterozid glikotropaeolozid koji djeluje protubakterijski, protuvirusno i protugljivično. U ljekovite svrhe najčešće se upotrebljavaju svježi cvjetovi i listovi, koji se jedu sirovi u salatama, dajući im ljutkast okus zbog sumpornih spojeva, te zrelo sjemenje, ali se može upotrebljavati i u obliku pripravaka, tinktura, čajeva. Istraživanja su pokazala da svi dijelovi biljke djeluju antibiotski i povećavaju otpornost organizma. Iz toga razloga dragoljub se upotrebljava u liječenju infekcija dišnoga sustava poput bronhitisa, astme i emfizema te infekcija mokraćnih putova. Dragoljub je vrijedan izvor i drugih sastojaka poput pektina, tanina, flavonoida, vitamina C i minerala željeza, magnezija, fosfora i sumpora pa se u narodnoj medicini upotrebljava za pripremu proljetnih salata koje bi trebale pomoći u čišćenju krvi.

  • Dragoljub sadrži eruka-kiselinu koja u prevelikim količinama može imati negativan učinak na kardiovaskularno zdravlje. Europska agencija za sigurnost hrane dala je vrijednost podnošljive gornje razine unosa (engl. tolerable daily intake ili TDI) pa se vezano uz to ne preporučuje konzumirati više od 39,5 g svježega cvijeća dragoljuba odjednom.
  • Prevelike količine salate od dragoljuba mogu izazvati nadražaj želudca, crijeva i bubrega. Osim toga i farmakološke pripravke od dragoljuba treba uzimati točno prema priloženim navodima.
  • Upotreba svježega dragoljuba i njegovih preparata jako povećava osjetljivost prema alkoholu.
  • Trudnicama se ne preporučuje uzimanje dragoljuba i njegovih pripravaka zbog mogućega nepoželjnoga djelovanja na hormone.
  • Dragoljub se nalazi i u nekim pripravcima poput šampona protiv suhe prhuti, upravo zbog djelovanja na gljivice koje su jedan od uzroka njezina nastanka.
  • Preparati od dragoljuba mogu se kupiti jedino u specijaliziranim biljnim ljekarnama s fitofarmaceutskim pripravcima.