VELIKO VJERNIČKO OKUPLJANJE U VIJETNAMU Vječni zavjeti u okružju pandemije

www.ohsjd.org | Joseph Vu Van Dinh, Joseph Ngo Thach Chan i Joseph Nguyen Cong Van zavjetovali su se Bogu da će ostatak života provesti u siromaštvu

Nesvakidašnjemu, pomalo nestvarnu prizoru (danas za barem veći dio svijeta) u vrijeme sadašnje pandemije koronavirusa svjedočilo je veliko mnoštvo katoličkih vjernika 7. ožujka u katedrali Krista Kralja biskupije Xuan Loc u južnom Vijetnamu koje je sudjelovalo u slavlju polaganja vječnih zavjeta trojice mladih redovnika. Naime, članovi Vijetnamske provincije Milosrdne braće sv. Ivana od Boga Joseph Vu Van Dinh, Joseph Ngo Thach Chan i Joseph Nguyen Cong Van zavjetovali su se Bogu na, što je posebno zanimljivo za razliku od drugih redovničkih zajednica, četiri zavjeta, tj. da će ostatak života provesti u siromaštvu, čistoći, poslušnosti i gostoprimstvu prema svim namjernicima, izrekavši svoj konačni »da« provincijalu fra Josephu Vuongu Hoaiju Ducu.

Prijetnja pred vratima

Misno je slavlje predvodio tamošnji pomoćni biskup John Do Van Ngan, uz sudjelovanje provincijala, gotovo 50 redovničke subraće, biskupijskih svećenika, roditelja, rodbine, prijatelja i župljana novozavjetovanika. Mnoge je vjerojatno iznenadilo i začudilo, možda čak i razljutilo, što je bio prilično slobodan, bez ikakvih ograničenja i suzdržavanja »švedski model« odnosa prema mogućnosti prenošenja koronavirusa, koji je bio očit po mnoštvu, koje se doslovce stiskalo u crkvi, bez preporučene udaljenosti između pojedinaca, zaštitnih maska i slično, što se jasno vidjelo na brojnim fotografijama sa svečanosti.

Međutim, bilo bi ishitreno »na prvu«, bez uvida u tamošnju zdravstvenu situaciju vezanu za tzv. koronavirus, odmah proglasiti, najblaže rečeno, neodgovornima i državne i crkvene vlasti te azijske jugoistočne države s oko 90 milijuna stanovnika. Obje su sigurno svjesne što se događa u mnogim državama svijeta i koja im je prijetnja »pred vratima«, ali također treba znati da im je stalo do dobrobiti vlastitoga naroda. O tome govori odluka o potpunom zatvaranju granice prema sjevernom susjedu Kini te vrlo rigoroznom režimu prema sjeverozapadnom Laosu i jugozapadnoj Kambodži, a otkad je epidemija započela početkom godine, odmah je uvedena obvezatna 14-dnevna karantena u posebnim vladinim centrima za sve domaće povratnike i trenutačno rijetke inozemne posjetitelje. I to su, vjerojatno, razlozi da je 31. ožujka, prema službenim brojkama vijetnamskoga ministarstva zdravstva, što je potvrdila i Svjetska zdravstvena organizacija, u Vijetnamu bila evidentirana 203 slučaja zaraze »Covidom-19«, od kojih 83 u glavnom gradu Hanoju, bez ijednoga smrtnoga slučaja.

Milosrdna braća

Osim toga biskupija Xuan Loc, jedna od devet sufraganskih biskupija nadbiskupije Sajgon, nalazi se u vijetnamskoj pokrajini Hai Duong, koja je prema spomenutim podatcima od 31. ožujka imala samo jednoga zaraženoga.

Povijest vijetnamske provincije bolničkoga reda milosrdne braće počela je dolaskom trojice redovnika g. 1952. iz kanadske provincije, a ona danas prema službenim statistikama ima 92 člana, od kojih je njih 66 s vječnim zavjetima, 17 s privremenim i devet novaka. Redovnička zajednica koju je osnovao sv. Ivan od Boga (Juan Ciudad) rođen 1495. u portugalskom Montemor-o-Novu, a preminuo na glasu svetosti 1550. u Granadi u Španjolskoj, danas (prema službenim podatcima od 31. prosinca 2019.) ima 1025 članova u 23 provincije diljem svijeta. Od njih je tek 118 svećenika i jedan biskup, a ostali su liječnici, medicinska braća i tehničari te drugo bolničko osoblje. Vrhovni poglavar reda u Rimu je fra Jesus Etayo. Redovnici pripadaju 51 nacionalnosti, među kojima su najbrojniji, njih 212, Španjolci, a navode se i petorica Hrvata te po jedan Kinez, Panamac, Paragvajac i Kubanac. Njihov je utemeljitelj proglašen svetim g. 1690., a zaštitnikom bolesnika, bolničara i bolničkoga osoblja g. 1930.

Milosrdna braća sv. Ivana od Boga imala su svojedobno svoju bolnicu u Zagrebu, na Trgu bana Josipa Jelačića, od koje je ostala današnja kapela Ranjenoga Isusa, a vratili su se u Hrvatsku g. 2006. te danas vode Specijalnu bolnicu za psihijatriju i palijativnu skrb »Sveti Rafael« u Strmcu nedaleko od Nove Gradiške. (S. B.)