VELOLUČKI ZAVJETI NE STAJU NI U 21. STOLJEĆU Desetak obiteljskih kapelica niknulo u 100 zadnjih godina

Otok Korčula (37), Vela Luka

Snimio: Z. Galić

U Veloj Luci i okolici nalazi se desetak malih uglavnom privatnih kapela duž putova, na poljima ili uz obiteljske kuće. Jedna od najstarijih je kapela posvećena Gospi Lurdskoj u Knežinskim lazima uz sjevernu stranu ceste na izlazu iz Vele Luke prema Blatu. Na posvetnom kamenom križu nasuprot kapelice, s druge strane ceste, upisana je ploča s podatcima u kojima se navodi da je kapela blagoslovljena 24. lipnja 1909., a izgrađena je od naroda Vele Luke na čast »neoskrvljene Djeve«.

Dvije male kapele

Druga kapela posvećena je sv. Nikoli, a izgrađena je u godinama poslije Prvoga svjetskoga rata i proširena g. 1951. i 1966. Velolučani su htjeli zaštitniku pomoraca i putnika izgraditi i crkvicu, ali ih je omeo rat te je kapela ostala s malom nišom i slikom svetca.

Dvije male kapele posvećene su sv. Josipu. Jednu su izgradili Marija i Marko Cetinić u Poljicima. Don Ivo Tomić blagoslovio je kapelicu 28. rujna 1998. Ona ima izgled spiljice s kipovima sv. Obitelji i križem na vrhu. Druga se nalazi u Pupnju i vlasništvo je obitelji Ivanović. U Poplatu na prijevoju brda izgrađena je kapelica posvećena sv. Antunu Padovanskomu od Mladena Marinivića Sete. Blagoslovljena je 18. lipnja 2002. Kapelica posvećena Gospi Žalosnoj izgrađena je na malom Pupnju. Izgradio ju je Vinko Dragojević Lise. Kapela je blagoslovljena 19. listopada 2002.

Kapelice s posvetom

Kapelice s posvetom sv. Petru i Pavlu i sv. Nikoli izgradile su dvije obitelji. Prva je obitelji Anić s blagoslovom od 31. srpnja 2004. Druga je zavjetna kapela u vlasništvu Marija Tulića Tancala i nalazi se na predjelu Mindelak, a blagoslovljena je 22. rujna 2007.