VINOGRADARSKI PONOS NA GREGURIĆ-BREGU Kako je apostol završio s grozdom u ruci

Kapela sv. Bartola na Gregurić-bregu, Samoborskim krajem (56)

Snimio: Z. Galić | Kapela sv. Bartola na Gregurić-bregu

Iznad Smerovišta, koji je 5 km udaljen od Samobora, na uzvisini Gregurić-brega, a 1,5 km od glavne ceste, smjestilo se nekoliko kuća i kleti u selu Gregurić-Bregu. To je izrazito vinogradarski kraj u kojem su uz nekoliko obiteljskih kuća izgrađene kleti. Jedan od čestih zaštitnika vinograda je sv. Bartol, kojemu su mještani i obitelj Žganjer vlastitim sredstvima i radom g. 1994. izgradili kapelu na najvišem mjestu u selu.

Kapela je po gradnji slična ili ista takvima koje su žitelji Samoborskoga gorja nakon Domovinskoga rata i zabrana gradnje u prethodnom režimu podizali na uzvisinama i putovima u svojim mjestima. Na četvrtaste temelje uzdižu su bočni i začelni zid s velikim prednjim otvorom – ulazom u kapelu, čiji se oltarni kameni stol naslanja na stražnji zid po cijeloj dužini. Ulaz je zatvoren rešetkastim vratima ispred kojih je mali prilazni betonirani podest s ogradom. Na šiljasto krovište nadovezuje se limeni tornjić za zvono s vršnim križem. Na prednjem zidu kod ulaza postavljeno je malo zvono. Na oltariću su postavljeni manji kipovi sv. Bartola, koji u ruci drži veliki grozd, kipić Srca Isusova i Bezgrješnoga začeća te pučki izrezbaren kip Majke Božje. Na sredini začelnoga zida nalazi se drveno raspelo, a na zidu slike sv. Bartola, Srca Isusova i Srca Marijina te nekoliko manjih slika.

Od Gregurić-brega najbliže planinarsko odredište je Veliki dol (530 m) s planinarskom kućom do koje se dolazi za 20 minuta. Tamo je g. 1933. skijaški klub »Zagreb« napravio kuću koja je bila spaljena u Drugom svjetskom ratu. Na temeljima te kuće PD »Japetić« je g. 1963. podigao novi dom sa 27 kreveta, kuhinjom i blagovaonicom.

Misa je ispred kapele u nedjelju nakon blagdana sv. Bartola (24. kolovoza) u 11 sati.