ZAGREBAČKI CRKVENI ZBOR S DVA ZLATA VRATIO SE U HRVATSKU Na zborskim olimpijskim igrama izmamili su suze članova žirija i osvojili ovacije publike

Dvaput su se na pobjednički tron trećih Europskih zborskih igara popeli predstavnici Oratorijskoga zbora crkve sv. Marka iz Zagreba »Cantores Sancti Marci«. Nastupom u dvije natjecateljske kategorije Grand Prix of Nations – Musica Sacra i odrasli zborovi – izmamili su suze u očima članova žirija te ovacije publike, što je bilo dovoljno za nagrade zlatnoga sjaja na najprestižnijoj europskoj zborskoj manifestaciji koja je od 16. do 23. srpnja održana u glavnom gradu Latvije Rigi.

Nagrade su u ime zbora »Cantores Sancti Marci« primili prefekt zbora Hrvoje Beban, dirigent Jurica Petar Petrač te pjevačica Ružica Gačić. Natjecateljska konkurencija nije bila lagana: u deset različitih kategorija nastupilo je 165 zborova iz 36 zemalja sa svih kontinenata, a hrvatske su boje uz crkveni zbor branili muška klapa »Kastav« te mješoviti zbor »Ine«.

Tridesetak pjevača Oratorijskoga zbora crkve sv. Marka u Hrvatsku se vratilo u ponedjeljak 24. srpnja, a prve dojmove podijelili su odmah nakon slijetanja iz Rige u riječku zračnu luku. »To nam je bilo prvo veliko natjecanje od novoga postava 2011. godine. Nismo znali što očekivati, došli smo zapravo vidjeti kakva je konkurencija, kako bismo se sljedećih godina mogli ‘ugnijezditi’ unutar te slike zborova, a iznenadile su nas dvije najbolje nagrade. Bili smo i sami zadovoljni nastupom, a žiri nam je dodijelio 95 bodova za prvi nastup u kategoriji odraslih zborova. Dva osvojena zlata s visokim bodovima izazvala su kod nas veliko veselje i radost«, rekla je pjevačica zbora Rafaela Tripalo.

Kada su se prošle jeseni odlučili prijaviti za to među pjevačima poznato natjecanje (koje se svake godine naizmjence održava za europsku i svjetsku pjevačku nagradu), članovi zbora »Cantores Sancti Marci« nisu se nadali da će biti izravno pozvani na najvišu razinu natjecanja. Zahvaljujući poslanim snimkama, izravno su bili plasirani u Grand Prix of Nations, pa je uslijedio odabir skladba s kojima će se predstaviti. Intenzivne pripreme počele su mjesec dana prije nastupa. »Skladbe su to s kojima smo već nastupali u Hrvatskoj, ‘hitovi’ koje rado pjevamo na misama. Građom i karakterom različite skladbe pomno smo birali kako bismo pokazali našu kvalitetu i programu dali zanimljivost, da ne bude jednoličan«, kazala je Rafaela Tripalo.

U kategoriji Musica Sacra pripremili su jedan stavak iz oratorija Antuna Tomislava Šabana »Golgota«, uglazbljenoga djela Silvija Strahimira Kranjčevića, a tu su bile i skladbe »Gaude Virgo, Mater Christi«, »Abendlied«, »Nunc dimittis«, »Precious Lord«. U kategoriji odraslih zborova nastupili su s drugih pet skladba, među kojima su bila djela dvojice hrvatskih kompozitora: »Crn-bel« Igora Kuljerića i »Vokalmusik« A. T. Šabana. »Žiri nas je procjenjivao prema tome koliko smo bili vjerni napisanoj kompoziciji, koliko smo bili intonativno dobri, ocjenjivali su opći dojam i zvuk zbora. Kao zboru draža nam je nagrada Musica Sacra, ipak je to naš teritorij, tu smo mi najjači, to je ono što najviše volimo. Mislim da će to naš zbor podići na još veću razinu jer je sada u zboru motivacija još veća. I dalje nismo svjesni koliko smo veliku stvar postigli što smo se među svjetskim vrhunskim zborovima plasirali na tako visoke pozicije«, prenijela je dojmove zbora pjevačica Tripalo.

Težak i naporan put trebali su prijeći članovi oratorijskoga zbora »Cantores Sancti Marci« da bi se mogli okititi medaljama za najbolji europski zbor. Samo u prethodnoj koncertnoj sezoni, uz svakonedjeljno glazbeno animiranje župne mise u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu, imali su koncerte sa Zagrebačkom filharmonijom, Hrvatskim baroknim ansamblom i Zagrebačkim solistima. »Kroz godinu imamo tri probe tjedno, to su vrlo intenzivne pripreme, radimo po dva, dva i pol sata, na odvojenim probama. Imamo mnogo koncerata u nogama i iskustvo, svakodnevno napredujemo kao zbor koji nas je doveo do visoke razine profesionalnosti«, rekla je Rafaela Tripalo.