ZAMKA »MODERNE OBITELJI« Tradicionalna obitelj potiskuje se i u zabavnim serijama u udarnim terminima

Moderna obitelj

Reći da se posljednjih godina vodi svojevrstan rat protiv vrjednota koje ulaze u tradicionalno poimanje obitelji za mnoge više i nije novost. Diljem svijeta ta se agresija sve češće ogleda ne samo u napisima lijevoliberalnih medija, nego i u zakonodavnoj praksi. Projekt »Obitelj i mediji« upozorava i na nekoliko popularnih televizijskih serija zabavnoga karaktera kao izvore takve opasnosti, a među njima je i serija »Moderna obitelj«, koja se emitira u najgledanijim terminima u Hrvatskoj.

»Jasno se može razaznati očita namjera tvoraca serije da ‘modernu obitelj’ prikažu kao zajednicu koja više ne mora pratiti ustaljene obrasce i prema tome ne postoji jedinstvena forma obitelji«

Sociolog Pierpaolo Donati u knjizi »Obitelj: genom koji daje život društvu« iz 2013. godine upozorava da postmoderni mentalitet želi zamagliti sve objektivne kriterije koji definiraju prirodnu obitelj. Tako se nastoje zamagliti prije svega antropološke činjenice – da brak i novi život može nastati isključivo iz zajednice muškarca i žene, a gubitkom jasnih kriterija svaka vrsta zajednice može biti proglašena brakom i obitelju. Knjiga je polazna točka s koje projekt »Obitelj i mediji« upozorava na »Modernu obitelj«. Serija nudi tri vrste obitelji. Jedna je »klasična«: otac, majka i djeca. Iduća je obitelj malo modernija: vremešni otac koji iza sebe ima jedan brak i odraslu djecu iz njega, a u novom je braku s dvadesetak godina mlađom suprugom. Treća ponuđena »obitelj« je najmodernija: zajednica dvojice homoseksualaca koji uspijevaju posvojiti dijete. »Iza narativa o različitim zbivanjima iz svakodnevnoga života jasno se može razaznati očita namjera tvoraca serije da ‘modernu obitelj’ prikažu kao zajednicu koja više ne mora pratiti ustaljene obrasce. Prema tome ne postoji jedinstvena forma obitelji… Prirodna obitelj (za koju mnogi žele da prestane postojati) ili čvrsto zajedništvo između muškarca i žene koji se zavjetuju na vječnu odanost i koji su zajedno posvećeni odgoju svojih potomaka potiskuje se na margine«, objašnjava projekt »Obitelj i mediji«.

3,5 milijuna dolara bio je proračun potreban za snimanje jedne epizode »Moderne obitelji«. Serija ima 11 sezona i ukupno 250 epizoda, što vodi do vrtoglavih 875 milijuna dolara.