ZLATNA MISA U ZNAKU SVEĆENIKA UZORA »Mali koncil« ovjenčan plaketom prvoga urednika

Snimio: J. Šišić
Snimio: J. Šišić

»Vjerojatno svi mislite da je razlog mojega dolaska k sestrama moja obljetnica misništva ili, kako se to kolokvijalno kaže, zlatna misa. Dakako i to. Međutim, prvotno zašto sam ovdje došao jest da dodijelim Povelje zahvalnosti ‘Vlč. Marko Majstorović’ osobama i institucijama koje su izravno bile uključene u njegov pastoral i pomagale mu u ostvarenju njegovih svetih ideja«, rekao je Marko Bubalo, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji je slavio misu zahvalnicu za 50 godina svoga svećeništva u Zagrebu, u samostanskoj kapelici sestara karmelićanka na Vrhovcu u subotu 25. lipnja. Razlog zašto je izabran samostan karmelićanka jest što je svećenik Majstorović u sestrama imao izvrsnu pomoć u svojem pastoralnom djelovanju u Slavonskom Brodu. One su imale ključnu ulogu u ostvarivanju njegovih zamisli u radu s bolesnima i umirućima, a posebno u radu s djecom u vrtiću koji je osnovao.

»Prvotno zašto sam ovdje došao jest da dodijelim Povelje zahvalnosti ‘Vlč. Marko Majstorović’ osobama i institucijama koje su izravno bile uključene u njegov pastoral i pomagale mu u ostvarenju njegovih svetih ideja«, rekao je zlatomisnik Marko Bubalo.

Stoga su i karmelićanke dobitnice spomenute povelje, kao i franjevci konventualci sa Svetoga Duha u Zagrebu. Naime, prva četiri broja lista »Ministrant« tiskana su na Svetom Duhu, kamo je Majstorović iz Tordinaca dolazio s pripremljenim matricama i na ciklostilu otisnuo taj list koji je dosezao nakladu od sedam tisuća primjeraka. Dobitnik povelje jest i Mario Živković, dugogodišnji voditelj Obiteljskoga centra u Zagrebu, a dobila ju je i Živkovićeva kći Željka Markić, predsjednica udruge »U ime obitelji«. Povelja je dodijeljena i Glasu Koncila za izdanje knjige o Marku Majstoroviću, čiji je autor Bubalo, kao i karmelićanki s. Lidiji Vuksanović, suradnici na toj knjizi, te »Malomu koncilu«, čiji je urednik nakratko bio sam Marko Majstorović. Preminuloj početkom ove godine dr. Ružici Ćavar povelja je posmrtno dodijeljena za neumoran rad na promicanju života te za »Bedem Ljubavi« kojim je pokrenula molitvu za oslobađanje mladića iz Jugoslavenske armije početkom Domovinskoga rata. Povelja će biti dodijeljena i sluzi Božjemu kardinalu Franji Kuhariću, a bit će uručena vicepostulaturi na njegov spomendan u ožujku sljedeće godine.

Na misi je za orguljama bila pijanistica Eva Kirchmayer Bilić, profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Njezina nazočnost s mužem i sinom, koju su organizirale sestre karmelićanke, bila je ugodno iznenađenje njihovu prijatelju slavljeniku Bubalu. Uz lijepo ugođene glasove sestara i orguljašičine pomno izabrane napjeve, sve je zvučalo svečano kao da je kapelica dupkom ispunjena, što je zlatomisnik i istaknuo u svojoj zahvali nazočnima na kraju mise. (JŠ)