ZNANI »ZVANI BLIZANAC« Je li i apostol Toma bio »konzerva«?

Snimio: Z. Atletić

»No, gospon, kaj baš sve ih morate prepipati? Imate ih i kod ‘Dalmatinke’, hote onda i tam’ pipkat!« brutalno me na tržnici prekinula prodavačica dok sam birao najčvršće antikorona-češnjake, baš kao da pipam… No trebao bih valjda doma donijeti već gnjili češnjak?! Onda sam mogao kupiti i onaj »atomski kineski« iz supermarketa, koji je pouzdano čvrst premda ne miriši ni na češnjak ni na išta prirodno izraslo iz majčice zemljice. Mah… sve više vidim da smo danas u društvu glavni problem mi starci, koji bi sve pipali, jer ne vjerujemo u virtualno i nedodirljivo! Lako im s vama, mladima, koji preko interneta na nevidljivo kupujete i cipele i donji veš, ma i »ćaću« bi da možete! Nema toga s nama starcima, ne dam se ja vući za nos, ispipat ću ja i jabuke i mandarine, neće mi nitko podvalit batat pod mrkvu! Ma, ja još uvijek priznajem samo novac koji imam u džepu, samo taj mogu potrošiti! Meni je svijet stao kad su se pojavili čekovi i kartice, »minusevi« odobreni i dopušteni… Sve je to čista fikcija! Tko zna koliki su već taj moj novac »isprevrtali«, prije nego ga ja sa strahom podignem na bankomatu! Em ne znaš tko te gleda pa bi te mogao klepit po glavi poslije iza ugla, em nikad ne znam koji mi je pin za što i ne ću li stisnut kakvu krivu tipku pa da mi taj robot proguta karticu, spriječi me da svoje novčeke prebacim u opipljivost džepa i sigurnost tajne čarape. A vi, mladi, vi biste još trgovali i »bitkonjima« ili kako se zovu oni izmišljeni novci, koji ne postoje, ali blago onomu tko ih se nakupio?! Pa da, to je »izazov«! Samo nek’ je virtualno, neopipljivo, da ne prlja ruke. Lakše vama upoznat izmišljene svjetove i naučit imena Aragornove strine, svih Hobita i njihovih ujaca nego li obić’ staru tetu Karmelu koja živi sama, bez računala i »plejke«. Sasvim dosadno i materijalno. I tko vam, takvima, onda ne bi podvalio i »e-građanina«, i »e-prodaju«, i »e-prijavu«, i »online život« bez kontakata i bez bližnjih, bez dodira i stvarnosti! Lako je takvima podvalit’ onda i »grozomorni neizlječivi virus«, i »cjepivo« nakon kojeg se moraš i dalje ponašati jednako zaplašeno i nesigurno kao i prije nego si ga primio?!? I ove političare, »pajace« koji kao ti ga »vode svijet«, a zapravo ne znaju »tko im glavu nosi«! Kakvi su, i ne treba nam elektroničko glasovanje, i ovako ih možemo izbrati jednako neprovjerene, »neopipane«…

– E, Tatek… Da ti ne reknem »Stari« – prekinu me sad i najstarija kći Dora – sad mi je konačno jasno ono što na vjeronauku nikad nisam shvatila! Ono, znaš, zašto se apostol Toma, onaj »nevjerni«, spominje i kao »Toma zvani Blizanac«? Pa zato što si mu ti taj blizanac, ha, ha!

Ako me i htjela »poklopiti«, postigla je kćerkica sasvim suprotno. Pa sam tek sad, pod stare dane, i ja shvatio zašto mi je diviti se Tomi, prvomu, i zašto mu je ono »nevjerni« pod navodnicima! Ako i nije zato što je »bio ispred svoga vremena«, onda je bar zato što je bio »konzerva« koliko i ja! Živio!

IZVORGlas Koncila br. 15/2021.
Prethodni članakZAVRŠNICA DRUGOGA SVJETSKOGA RATA I PORAĆE U ŠIBENIKU (5) Franjevac osuđen na smrt tri godine nakon pogubljenja!
Sljedeći članakNADA BOSANSKE POSAVINE Novi Plehan opet će biti grad na gori, vjersko i kulturno središte