Voda je esencijalni sastojak koji je neizostavan u ljudskoj prehrani i najzdravije piće. No voda je i lijek koji u različitim oblicima i različitim prirodnim staništima donosi dobrobit ljudskomu organizmu. Osim za opuštanje, voda je lijek u svim oblicima: toplim i hladnim ili kao para i led. Bez obzira na to događa li se u slatkoj ili slanoj vodi, kupanje stimulira cijeli organizam, a toplina vode ima različite učinke. Hladna kupelj potiče rad krvotoka i proizvodnju bijelih krvnih stanica, kao i izlučivanje spolnih hormona, a topla voda opušta te smanjuje napetost mišića i nelagodu kod upale mjehura. Svaka vrsta vode ima svoju ljekovitu moć. Zahvaljujući bogatstvu minerala, ionskomu sastavu i sadržaju nekih plinova te alkalnosti ili kiselosti i temperaturi, termalne vode imaju blagotvorna fiziološka svojstva za ljudski organizam te su prirodni saveznik u ublažavanju brojnih teškoća. Svaka je termalna voda drugačija. Postoje termalne vode koje su djelotvorne za liječenje kroničnih reumatskih bolesti, kožnih bolesti, stanja nakon ozljeda i operacija lokomotornoga sustava, neuroloških bolesti te srčano-žilnih bolesti. Tako je, na primjer, voda koja sadrži sumpor dobra za regulaciju krvnoga tlaka, djeluje analgetski i protuupalno te smanjuje količinu štetnih metaboličkih produkata. Nadalje, radioaktivna termalna voda u kojoj je dokazana prisutnost radona stabilizira imunosni sustav i upotrebljava se za liječenje stanja poput reumatoidnoga artritisa, astme i psorijaze, a pokazuje veliku učinkovitost u liječenju bolesti s autoimunom etiologijom. Ipak, za ljekovitu primjenu termalnih kupki postoje i kontraindikacije poput febrilnih stanja, akutnih zaraznih bolesti, patoloških trudnoća, kompliciranoga tijeka srčanih bolesti, zloćudnih bolesti u stanjima pogoršanja, otvorenih rana i niz drugih te je potrebno savjetovati se s liječnikom.

Morska je voda specifičan lijek

Ljekovitost morske vode ima također široku primjenu jer obiluje mineralima i oligoelementima poput natrija, broma, magnezija, silicija, stroncija, kalcija, kalija, dušika, litija, cinka, fosfora, joda i željeza. Osim toga, sadrži i vitamine, mineralne soli i aminokiseline, kao i fitoplanktone i zooplanktone čije organske tvari imaju antibiotska, hormonalna i bakteriostatska svojstva.

Slane kupke djeluju vrlo opuštajuće i umirujuće, a uz sinergiju sunčevih zraka koje potiču proizvodnju vitamina D boravak u morskoj vodi osnažuje kosti, kožu i imunosni sustav. Svježa morska voda potiče izmjenu minerala i toksina između tijela i vode pa djeluje detoksikacijski (čišćenje organizma od štetnih sastojaka). Morska voda korisna je za dišni sustav jer strukturni dijelovi algi, ioni kalcija i magnezija te drugih minerala, vitamina i oligoelemenata imaju antiseptički i epitelizirajući učinak te pridonose oporavku sluznice dišnoga sustava. Zbog toga se pročišćena morska voda osim kao kupka upotrebljava i kao preparat za njegu sluznice nosa. Liječenje morskom vodom popularizirano je još u 19. stoljeću pod nazivom talasoterapija (od grčkoga thalasa, što znači more). Talasoterapija je primjena fizičkih i kemijskih svojstava mora u liječenju i rehabilitaciji. Uz taj tretman morem znatno je podražajno djelovanje temperature zraka, vlage i brzine vjetra. Talasoterapija se može provoditi grijanom morskom vodom, a u tretmanima se dodatno mogu upotrebljavati alge i blato izvučeno iz mora. Budući da se morska voda ne može održavati u izvornom stanju dulje od 24 sata ni umjetno proizvesti, talasoterapija se može provoditi jedino blizu mora.

TERAPIJA VODOM | Smanjuje bolove, produljuje dah…
Osim zbog sadržaja ljekovitih tvari, voda je važna i zbog provođenja raznih terapijskih postupaka. Osim obloga za skidanje temperature, poznate su i preporuke za tuširanje u kojem se izmjenjuju topla i hladna voda. Na taj se način stežu i šire krvne žile. Ti postupci potiču cirkulaciju i metabolizam te jačaju imunosni sustav. Slično djelovanje imaju i hladni oblozi ili stavljanje leda na razne ozljede, uganuća, jer hladnoća sužava krvne žile, nakon čega dolazi do njihova nagloga širenja uz jaku navalu krvi, što dovodi do poboljšanja cirkulacije u tretiranom području. Taj proces stimulira stvaranje novih kapilarnih krvnih žila i oporavak mišićnoga tkiva, kao i smanjenje upala i bolova. Udisanje vodene pare u kojoj se nalaze eterična ulja biljaka vrlo je djelotvorno u liječenju prehlade, začepljena nosa i upaljena grla. Posebno je djelotvorna upotreba vode za provođenje raznih športskih i rekreacijskih aktivnosti. U vodi se smanjuje opterećenje zglobova pa već i time kretanje postaje lakše i manje bolno te pozitivno djeluje na mišićno-koštani sustav. Najčešća je aktivnost u vodi plivanje, koje jača srčano-žilni sustav, produbljuje disanje i povećava kapacitet pluća, a time i opskrbljenost tijela kisikom. Ipak, nenadomjestiva je terapija vodom koja je udružena s prirodnim okolišem, zvukovima, bojama i mirisima koji dodatno pojačavaju terapijski učinak vodenoga blaga.