ŽUPNIKOVA KOLEKCIJA OD 2000 PREDMETA – ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO Tradicija čovjeka oduševljava i obilježava

Snimila: B. Lukačević
Sve su to predmeti koji datiraju od početka 19. do druge polovice 20. stoljeća i karakteristični su za slavonskobrodsko i županjsko Posavlje te đakovački i vinkovački kraj.

U prepunom Muzeju brodskoga Posavlja u Slavonskom Brodu otvorena je u četvrtak 21. ožujka jedinstvena etnografska izložba stotinjak odabranih eksponata – povijesnih slavonskih tekstilnih i odjevnih predmeta iz privatne zbirke Mate Kneževića, dugogodišnjega garčinskoga župnika, a danas na službi u župi sv. Franje Asiškoga u Gradištu.

Pod zaštitom Konzervatorskoga odjela

Izložba je rezultat istraživanja i dokumentiranja stanja te iznimno vrijedne župnikove kolekcije, koja je dobila status zaštićenoga pokretnoga kulturnoga dobra te je pod zaštitom Konzervatorskoga odjela Ministarstva kulture jer je riječ o povijesnim predmetima iz 19. i 20. stoljeća.

Nakon ravnatelja muzeja prof. Hrvoja Špicera o vrijednosti zbirke govorili su autorica izložbe Karolina Lukač, viša kustosica Etnografskoga odjela Muzeja brodskoga Posavlja, i suautor Krešimir Mijakovac, viši stručni savjetnik, Konzervatorski odjel Slavonski Brod. Zbirka je nastala kao rezultat istraživanja i dokumentiranja privatnih zbirka na području brodskoga Posavlja, kao projekt koji su 2015. zajednički počeli Muzej brodskoga Posavlja etnografski odjel i Konzervatorski odjel Slavonski Brod. Prva popisana zbirka bila je upravo zbirka župnika Kneževića, koja se u trenutku popisivanja čuvala u prostorijama župnoga dvora u Garčinu, danas u Gradištu, nastajala tijekom duljega razdoblja nasljeđivanjem, otkupom i darovanjem.

Dvije tisuće povijesnih eksponata

Želeći očuvati obiteljsku i zavičajnu baštinu, župnik Knežević intenzivno je petnaestak godina prikupljao, a i danas nastavlja dopunjavati zbirku, tako da ona sadrži gotovo dvije tisuće povijesnih eksponata. Uglavnom su to uporabni tekstilni predmeti, od ukrasnih salvetica, stolnjaka, raznih predmeta od tkanja, šlinge, sviloveza, zlatoveza, toleda, necanja, čipki, do kompletnih slavonskih muških i ženskih narodnih nošnja i komada drvenoga starinskoga namještaja. Sve su to predmeti koji datiraju od početka 19. do druge polovice 20. stoljeća i karakteristični su za slavonskobrodsko i županjsko Posavlje te đakovački i vinkovački kraj.

Među brojnim posjetiteljima i ljubiteljima tradicijske kulturne baštine bili su župljani župe Garčin i Gradište, nekoliko svećenika te đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić koji je, istaknuvši važnost čuvanja narodne nošnje – bogatstva hrvatskoga naroda, ustvrdio da ona čovjeka oduševljava i obilježava. Dodao je kako se tom tematikom među prvima bavio svećenik te biskupije Josip Lovretić, najveći etnolog u povijesti hrvatskoga naroda, te Mirko Cepelić. U Znak zahvale župnik Knežević uglednim je gostima darivao ručne radove – slavonske ručnike.

Izložba do sredine svibnja

Izložba, koju je otvorila pročelnica Konzervatorskoga odjela Ministarstva kulture Željka Perković, a pjesmom popratili članovi pjevačke skupine »Biđani«, otvorena je posjetiteljima do 10. svibnja.

IZVORGlas Koncila br. 13/2019.
Prethodni članakDANSKI POUČAK Dom mora ostati utočište, inače…
Sljedeći članakZAŠTO »PRORAČUNSKA OSNOVICA« OSTAJE ISTA? Mirovinska prava povećana od siječnja