AMERIČKA DOMINIKANSKA DRUŽBA SESTARA MARIJE, MAJKE EUHARISTIJE »Želimo podijeliti Božju poruku vjere i ljepotu redovništva sa suvremenim svijetom«

Foto: Dominican Sisters of Mary | S. ELISABETH ANN O’REILLY: »Mislim da postoji kriza identiteta redovništva u Crkvi. Postavlja se pitanje što je smisao redovništva. Mi smo generacija Ivana Pavla II., generacija obnove: novi naraštaj mladih žena i muškaraca koji su gladni za radikalnim ‘da’ Kristu.«
Kako su newyorške Marijine sestre dominikanke doživjele procvat i zašto je prosječna dob u družbi 32 godine

Američka dominikanska družba Sestara Marije, Majke Euharistije (Sisters of Mary, Mother of Eucharist) tijekom dvadeset i šest godina svojega postojanja doživjela je pravi procvat zvanja. U vrijeme krize ženskoga redovništva na Zapadu vrijedi postaviti pitanje ljepotom čega i koga su tolike djevojke privučene k zavjetovanju te koji je smisao redovništva

Kako je zajednica niknula i razrasla se
Srpanj i kolovoz pokazali su se važnim mjesecima za američku dominikansku družbu Marijinih sestara: 25. srpnja dio sestara doživotno se zavjetovao, a 27. srpnja dio ih je položio i prve zavjete. Početkom kolovoza u Vienni je održan 18. turnir u golfu »Zalog buduće slave«, donacijska večera i aukcija. Danas je družba prisutna u 37 američkih saveznih država i u Rimu te okuplja više od 150 sestara. Prosječna je dob sestara 32 godine.
Izvući iz škrinje novo i staro

Kao što je poznata izreka da odijelo ne čini čovjeka, poznata je i ona da habit ne čini redovnika. U zemljama zapadne, sjeverne i srednje Europe, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, nije rijetkost da redovnice u javnosti ne nose habit, nego civilnu odjeću. Marijine sestre odlučile su nositi tradicionalni habit i čvrsto se držati zajedničkoga života i liturgije. Njihov dan počinje molitvom, misom i euharistijskim klanjanjem, a nakon dnevnih dužnosti okupljaju se na zajedničkoj molitvi i rekreaciji. Njihova zborna molitva časoslova, dominikanski bijeli habit s crnim velom i plaštem vanjski su znakovi žara za duše, kako sestre kažu. Pobožnost Mariji u Dominikanskom je redu vrlo važna. »Mi smo kao prvo Bogu posvećene žene, tako je naš prvi uzor Marija, Majka Božja. Nadahnuta duhom sv. Dominika, molitva nam je na prvom mjestu, tako da naš apostolat proistječe iz kontemplacije hranjene euharistijom«, stoji na službenoj stranici družbe. »Naš osnutak crpi snagu iz dinamizma novoga, vitalnosti nove evangelizacije i bogatoga naslijeđa staroga, njegovane tradicije Reda propovjednika«, pojasnile su sestre.

»Nastojimo prije svega ljubiti Istinu intenzivnim i molitvom praćenim studijem Božje riječi i istina naše katoličke tradicije. (…) Slijedeći stope našega utemeljitelja sv. Dominika i mnogih svetaca Reda, nastojimo biti autentične navjestiteljice Istine u svijetu koji čezne za stvarnim susretom s osobom Isusa Krista«, riječi su kojima su sestre objasnile svoju karizmu svijetu. Posvećuju svoj život radikalno i potpuno, »sve do herojske žrtve i prolijevanja krvi, ako to Bog hoće«.

Odgoj u vrlini

Kao što je tipično za dominikansku tradiciju, sestre se ponajprije bave odgojem i obrazovanjem mladih. Diljem Amerike otvorile su obrazovne misije, a osmislile su i vlastiti kurikul »Kristov učenik: odgoj u vrlinama« za osnovnoškolce, temeljen na etici vrline sv. Tome Akvinskoga i darovima Duha Svetoga, ali i na otkrićima interpersonalne neurobiologije koja su pokazala da uravnotežen, krjepostan život vodi do sreće.

»Više od trideset godina bavim se katoličkim odgojem. Jedna je od mojih velikih povlastica to što mogu pridonijeti zajednici odgojem u vrlini. ‘Kristov učenik’ program je izrastao iz suradnje sestara s učiteljima, iz razgovora o tome kako poučiti djecu vrlinama. Često kažem ljudima da smo pozvani na velikodušnost – da budemo velike duše, da učinimo nešto veliko za katolički odgoj. Ne možemo biti svagdje, no sada više od 600 škola u SAD-u barem dijelom provodi taj program. Moj je san da svaka škola u SAD-u djelomično počne upotrebljavati rječnik vrline jer to mijenja školsko ozračje iz negativnoga u pozitivno. Počinjemo govoriti o riječima poput ljubaznosti, dobrote, umjerenosti, skromnosti, obzirnosti… Te koncepte već djeca u vrtiću mogu razumjeti. To doista mijenja kulturu; vrlina donosi odgoj za izvrsnost«, rekla je s. John Dominic, jedna od suosnivačica družbe.

Sestre trenutačno poučavaju u 14 osnovnih i 13 srednjih škola i na dva sveučilišta, diljem SAD-a. Prema njihovoj službenoj stranici, danas je odgoj u vrlini osim u školama prisutan u više od 525 župa i u više od 89 zemalja. Sestre izdaju duhovni priručnik i časopis »Kristov život« koji sadrži 78 kateheza o Utjelovljenoj Riječi – Isusu Kristu – a od 2005. snimile su i emitirale niz kateheza »Istina u srcu« na TV kanalu EWTN. Snimile su i videotečaj o teologiji i evoluciji – »Postojanje s Autorom«. Aktivne su na Twitteru, a obilje kvalitetnih videomaterijala nude na Youtubeu.

Nasljedovati Mariju u potpunu posvećenju

Svako jutro sestre obavljaju potpunu posvetu Mariji prema metodi sv. Ljudevita Monfortskoga, prema načelu »preko Marije k Isusu«. Za blagdan Velike Gospe duhovno se pripremaju trideset i tri dana. »Nastojimo sve činiti po Mariji, s Marijom, u Mariji i za Mariju, tako da možemo sve to savršenije činiti s Isusom, po Isusu, u Isusu i za Isusa«, pojasnile su sestre. Smisao djevičanstva sestre su snažno i poticajno objasnile riječima u kojima odzvanja »Posvećeni život«, pobudnica sv. pape Ivana Pavla II.: »Osoba koja je pozvana na posvećeno djevičanstvo ne napušta poziv na majčinstvo, nego ga radije živi na nadnaravnoj razini. Ako redovnica ne promatra svoj život kroz leće supruge i majke, ne će biti sretna i ne će donijeti plod koji ostaje. (…) Naše se duhovno majčinstvo možda najbolje očituje u našoj brizi za svećenike. Budući da je naša karizma duboko marijanska i euharistijska, ozbiljno shvaćamo svoju ulogu u podupiranju svećeničkih zvanja molitvom i žrtvom. Čujemo riječi Krista na Križu koji nas poziva: ‘Evo ti sina’«, pojasnile su sestre.

U čemu je zapravo stvar?

Ukratko – u identitetu. Marijine sestre nisu jedina ženska redovnička zajednica novijega datuma koja raste. Primjerice, Marijine kćeri (eng. Daughters of Mary) američka je družba osnovana 1984. godine koja također raste iz godine u godinu. Stavi li se povijest te žive zajednice u kontekst vijesti o zatvaranju samostana i njihovoj prenamjeni u hotele, galerije i restorane, odgovori sestara na pitanje za čime mladi čeznu i što ih je privuklo k redovništvu otkrivaju privlačnost dosljednosti, predanja i jasnoga katoličkoga identiteta, baš kao što i pobudnica »Posvećeni život« u 81. članku poručuje da će »nova evangelizacija biti uspješna, kao i u svako doba, ako se s krovova propovijeda ono što se prvo živi u intimi s Gospodinom«. »To zahtijeva snažne osobnosti, nadahnute svetačkim žarom.«

Kronologija zajednice
1997. zajednica je osnovana kao odgovor na poziv na novu evangelizaciju koji je papa Ivan Pavao II. uputio u poslijesinodskoj apostolskoj pobudnici »Posvećeni život«. Četiri suosnivačice iz Nashvillea u američkoj saveznoj državi Tenessee položile su zavjete u ruke newyorškoga kardinala Johna O’ Connora te su počele voditi školu Duha Svetoga u Ann Arboru u saveznoj državi Michigan i održale prvi u nizu duhovnih susreta za razlučivanje poziva za djevojke.
1998. mlada zajednica dobila je prve postulantice.
1999. sestre su sudjelovale u washingtonskom Hodu za život te je dovršen prvi dio kuće matice.
2002. družba je narasla na više od 30 sestara i službeno je postala dijelom Reda propovjednika.
2005. sestre su započele s ljetnim misijama te drže ljetni kamp za mlade u Oregonu, a iste godine prva skupina sestara položila je doživotne zavjete.
2006. počinju poučavati u katoličkim školama biskupije Phoenix. Taj će vid apostolata proširiti i po drugim saveznim državama: 2009. u Teksasu, a 2010. u Sacramentu i drugdje.
2010. prvi put nastupaju u poznatoj TV emisiji Oprah Winfrey, u kojoj su nastupile sveukupno tri puta. Smatraju da im je to pomoglo privući nova zvanja.
2012. novicijat se seli u samostan sv. Feliksa kako bi se mogle smjestiti nove kandidatkinje. Počinju raditi kao duhovne pratiteljice studenata na Katoličkom američkom sveučilištu u Washingtonu.
2013. snimile su prvi nosač zvuka »Mater Eucharistiae«, a neke su započele studij na Papinskom sveučilištu sv. Tome Akvinskoga u Rimu.
2016. objavljuju knjigu »Marijin ‘da’ se nastavlja« namijenjenu ženama u razlučivanju poziva, a objavile su još sedam knjiga o temama poput Kristova života, molitve i duhovnosti.