BEZGLUTENSKA PRIJATELJICA ŽELUDCA Heljda – zaštitnica krvnih žila

Foto: Shutterstock | Heljda

Heljda (Fagopyrum esculentum) hranjiva je i ljekovita namirnica koju često nazivaju i pseudožitarica jer se konzumira kao žitarica, no ona je sjemenka iz cvijeta biljke heljde. Heljda je popularna kao zdrava hrana jer sadrži velike količine proteina i bioflavonoida, a bogata je mineralima i vitaminima skupine B, koji imaju pozitivan učinak na funkcioniranje središnjega živčanoga sustava i pamćenje te se heljda smatra dobrom »hranom za mozak«. Osim toga, heljda sadrži veliku količinu rutina, flavonoida koji utječe na krhkost kapilara i smanjuje njihovu propusnost. Stoga se i u pučkoj medicini za čaj od suhe biljke ili zrna smatralo da pomlađuje krvne žile jer pozitivno djeluje na jačanje njihovih stijenka te protiv proširenja i pucanja kapilara. Osim toga rutin djeluje na sprječavanje poremećaja zgrušavanja krvi, sprječava otpornost na inzulin, a pokazuje jak protuupalni i opuštajući učinak na mišiće, snižava razinu kolesterola u krvi te djeluje blago antihipertenzivno.

  • Najveća je koncentracija flavonoida rutina u cvjetovima i listovima heljde.
  • Visok sadržaj biljnih vlakana u heljdi pridonosi čišćenju probavnoga sustava i poboljšanju pokretljivosti crijeva pa je korisna u liječenju tegoba zatvora stolice, gastritisa i čira na želudcu.
  • Med heljde vrlo je ljekovit jer osim što pomaže u ublažavanju kašlja, sadrži velike količine vitamina D.
  • Heljda ne sadrži gluten te je pogodna za ljude koji boluju od celijakije.
  • Ljuske oljuštene heljde upotrebljavaju se kao punila za jastuke jer silicijski kristali u heljdi odbijaju nametnike poput grinja te stoga takvi jastuci imaju protualergensko djelovanje.
  • Zbog visokoga sadržaja željeza heljda se preporučuje slabokrvnim osobama.