BIBLIJA O POSLJEDNJIM STVARIMA Što nas čeka na kraju?

Snimio: Z. Atletić

Kako se liturgijska godina primiče svomu kraju, tako biblijska čitanja sve više pripremaju vjernike za posljednje stvari koje će se zbiti prije Kristova slavnoga dolaska. Čovjek se do tada treba usavršavati u ljubavi jer će ljubav biti osnovni kriterij ulaska u Božje kraljevstvo.

Tijekom svojega života čovjek želi ono što je najizvrsnije, a to je Bog. Toga Boga susreće onda kad se otvara ljubavi i kada ljubav postaje temeljem njegova djelovanja i vjerovanja. Na putu toga traganja čovjek može i odbiti put prema Bogu, ali u dubini njegovo traganje traje. Čovjekovo vraćanje Bogu jest kidanje koprene koja prekriva osjetilnu prividnost te čovjeku daje istinski pogled na stvarnost, na Boga. Pravi pogled na Boga jest onaj pogled koji je usmjeren prema gore, prema nebu, prema novoj domovini. Taj nam pogled daje sigurnost u ispunjenje Kristova obećanja o ponovnom dolasku na kraju vremena.

Gledanje prema nebu ne smije u čovjeku potisnuti svijest da se mora boriti protiv sila zla, što neumorno pokušavaju zavesti čovječanstvo koje je Bog stvorio. Zato čovjek posjeduje blago molitve…

Kakav će to biti dolazak? Prema Bibliji, Krista će pratiti svi anđeli, a pred njim će se okupiti svi puci i narodi. On će tada razdijeliti ljude kao što pastir razdjeljuje ovce od jaraca. One koji su živjeli za Boga i bližnje pustit će na »vječne pašnjake«, a one koji su izabrali svoj položaj, svoju vlast i sigurnost, pripustit će propasti. Kristov slavni dolazak jasno će svakomu čovjeku dati do znanja da je zemaljski grad samo prolazna stvarnost, a da je istinska sreća vječna domovina budući da je čovjek stvoren kako bi postao sugrađanin svetih i ukućanin Božji.

Gledanje prema nebu ne smije u čovjeku potisnuti svijest da se mora boriti protiv sila zla, što neumorno pokušavaju zavesti čovječanstvo koje je Bog stvorio. Zato čovjek posjeduje blago molitve, koja je jezik neba i moćno oružje protiv zla. Molitva preplavljuje čovjekovu dušu i prožima ju cijelu kako bi ju oplemenila i usmjerila prema Bogu. Bog po molitvi ohrabruje čovjeka zagledanoga prema nebu – u očekivanju njegova dolaska – govoreći mu: »Ja sam beskrajna ljubav, sve što imam dajem ti da postanemo jedno – kao što su Otac i Sin jedno!«