BLAGO POD ZEMLJOM Ciklina boja kao »hrana« za krv

Foto: Shutterstock | Cikla

Cikla (lat. Beta vulgaris) korjenasto je povrće koje se od davnina u pučkoj medicini upotrebljava u liječenju slabokrvnosti, ali i niza drugih bolesti. Ljekovitost cikli daju njezini osnovni sastojcibetacijanini iz skupine crvenih biljnih pigmenata koji cikli daju njezinu crvenu boju. Ti pigmenti apsorbiraju se u krv i povećavaju njezinu sposobnost prenošenja kisika. Zbog toga oni imaju sposobnost u obnavljanju krvi, a sprječavaju proizvodnju nitrozamina, koji se dovodi u vezu s nastankom raka, a dokazano je i njihovo djelovanje u zaštiti i otklanjanju posljedica štetnoga zračenja. Pigmenti poput betaina i betanina moćni su antioksidansi koji jačaju i obrambeni sustav organizma, pomažu u prevenciji brojnih degenerativnih bolesti. Betain iz cikle snižava razine štetnoga homocisteina čija povišena razina uzrokuje oštećenje krvnih žila te je povezan s nastankom ateroskleroze (nakupljanja masnih naslaga u krvnim žilama), kao i razvojem osteoporoze (krhkosti kostiju). Osim toga, ljekovito je i zeleno lišće cikle koje je bogato beta-karotenom, folnom kiselinom, klorofilom, kalijem, vitaminom C i željezom.

  • Zbog sadržaja joda i silicija cikla dobro djeluje kod demineralizacije kostiju i zuba.
  • Nitrati iz cikle u ljudskom se organizmu pretvaraju u dušikov oksid koji širi krvne žile, poboljšava cirkulaciju krvi i snižava tlak.
  • Vlakna koja sadrži cikla mogu smanjiti razinu kolesterola u krvi i do 40 posto.
  • Betacijanini u cikli povećavaju sposobnost krvi prenositi kisik i do 400 posto.
  • Ljudi koji imaju oksalatne bubrežne kamence (najčešća vrsta bubrežnoga kamenca) trebaju biti oprezni u količini konzumiranja cikle.
  • Ljudi koji imaju probavne smetnje ili sindrom iritabilnoga crijeva (nadraženih crijeva) mogu osjetiti bol u želudcu nakon konzumiranja soka od cikle.