BRAZILSKI VJERNICI S HRVATOM MISIONAROM Njegujemo »ulični pastoral« za one na marginama ljudskoga srca

Snimio: I. Tašev | Hrvatski misionar Milan Knezović u posjetu domovini sa župljanima iz svoje misije Bahamansa iz Brazila

Drugi dolazak u manje od godinu dana hrvatskoga misionara iz Južne Amerike u domovinu potaknula je velika pobožnost i želja njegovih župljana Brazilaca da sudjeluju na slavlju stogodišnjice fatimskih ukazanja. Tako su se odlučili na 16-dnevnu europsku turneju sa svojim župnikom redovnikom verbitom Milanom Knezovićem (43), pa su uz posjet Portugalu putovanje iskoristili i za obilazak Hrvatske te Vječnoga Grada.

Župa sa 30 zajednica

Pet katehistica i troje mladih župljana iz misije Bahamansa u federalnoj državi Rio de Janeiro sudjelovalo je u raznolikim programima u više hrvatskih župa u Zagrebu, Splitu, Zadru, Makarskoj… Sve su to uspjeli »ugurati« u svoj raspored od 13. do 21. svibnja, a program su im osmislili djelatnici iz Ureda za Papinska misijska djela, koji su i sufinancirali put troje mladih župljana.

Upravo su se nedavno biskupi u Brazilu oglasili protiv promjene ustava kojom bi se ugrozila sigurnost mirovina te su se stavili na stranu radnika. Pozvali su vjernike da iziđu na ulice, da iskažu svoje negodovanje sa svim tim mijenama koje će donijeti kapitalistički mentalitet koji će još više ugroziti većinu.

»Misijski ured dao nam je potporu za troje mladih koji su i sami prikupljali sredstva prodajom friganih pizza. Tako smo i prošle godine bili na Svjetskom danu mladih u Krakovu sa 11 mladih. Naša župa ima 30 župnih zajednica, svi su ti vjernici aktivni u životu župe«, rekao je o. Knezović, koji je prije ulaska u redovništvo bio i turistički vodič, pa je tu svoju umješnost pokazao i organizirajući taj pohod Europi sa svojim župljanima, u kojem se isprepleće obilazak kulturne baštine i vjerskih simbola, pa je tako u njihovu programu slavljenje mise u marijanskom svetištu u Vepricu, ali i posjet Dioklecijanovoj palači…

Dijele 150 obroka tjedno

Stanovnika zemlje koja ima pedeset puta veću populaciju od Hrvatske posebno se dojmila hrvatska srdačnost i otvorenost, oduševljeni su kulturom, ljepotom i raznolikošću krajolika. »U Zagrebu smo smješteni po obiteljima i u župi Dobroga Pastira u Brestju. Svi su presretni jer je to najbolji način da se upozna kulturu naroda – da se bude s ljudima, da se provede vrijeme zajedno. Moji su župljani oduševljeni, govore mi: ‘Ti više nisi Hrvat, nego Brazilac. Više se ne ćeš vratiti u Hrvatsku, a mi ćemo ovamo doći’«, prepričava o. Knezović dojmove svojih župljana.

Rad i okrenutost siromašnima – karizma je koju redovnici verbiti već 80 godina njeguju u misijskoj zajednici u Brazilu, a podudara se i s vizijom dijecezanskih biskupa. Imaju osnovnu i srednju školu, koledž… »U duhu poziva pape Franje prihvaćamo i otvoreni smo i blizu onima koji su zadnji, na marginama društva, na marginama ljudskoga srca. Svaki tjedan njegujemo ‘ulični pastoral’: četiri ekipe subotom se skrbe za beskućnike, dolaze u župu pripremiti i podijeliti 120 do 150 obroka, a na ulicama pomažu beskućnicima«, svjedoči o. Knezović o svojoj misiji koja toliko ne oskudijeva u materijalnim potrebama i nije joj potrebna pomoć europskih Crkava.

Laici krste, vjenčavaju, pokapaju…

Brazil je zemlja velikih kontradikcija, velikih prirodnih bogatstva, kojima raspolaže manjina, napominje naš sugovornik. »Postoje ljudi koji imaju vlastite otoke, helikoptere i avione, a s druge je strane sirotinja koja dolazi u crkvu tražeći da im posudimo novac kako bi platili struju i vodu. Svaki se dan susrećemo s tim. Crkva nastoji uvijek izići u susret. Ne samo tim jednokratnim dobrim djelima, nego i liječenjem rana koje su izazvane nejednakošću, vrijeđanjem ljudskih prava i prava radnika. Upravo su se nedavno biskupi u Brazilu oglasili protiv promjene ustava kojom bi se ugrozila sigurnost mirovina te su se stavili na stranu radnika. Pozvali su vjernike da iziđu na ulice, da iskažu svoje negodovanje sa svim tim mijenama koje će donijeti kapitalistički mentalitet koji će još više ugroziti većinu, jer 65 posto Brazilaca živi od jedne minimalne plaće«, rekao je o. Knezović.

Ipak misionari u Brazilu najviše se skrbe za duhovne potrebe vjernika i unatoč velikomu naporu trojica svećenika u misiji ne stignu sve jer su zaduženi za 30 filijala koje su udaljene 20 do 30 kilometara od župnoga središta. »Bivši je biskup dao inicijativu laicima da sudjeluju u liturgijskom slavlju i da u situaciji u kojoj se biskupija našla odgovore na pastoralni izazov. Da budu Crkva, da žive kao Crkva, da ne ovise toliko samo o svećeniku koji će doći i učiniti sve. Tako da je ljudima to već postala tradicija koja je zaživjela. Takve su inicijative dobro prihvaćene; one nisu krivovjerne, nego su izazovi da Crkva živi u takvoj situaciji. Laici nam pomažu u svemu, oni krste, vjenčavaju, pokapaju, dijele pričest, uključeni su u pastoralni rad«, zaključio je hrvatski misionar o. Knezović.