CRKVA NA 687 METARA NADMORSKE VISINE Hram Duha Svetoga koji spremno dočekuje snijeg

Snimio: Z. Galić | Župna crkva Sv. Duha u Noršić-Selu

Na zapadnim obroncima Samoborskoga gorja (Noršička Plešivica 721 m), koji graniče sa Žumberkom, smjestilo se Noršić-Selo gdje je na uzvisini od 687 m oko g. 1642. (prvi spomen) izgrađena jednobrodna crkva Svetoga Duha s cinktorom i grobljem. Nalazi se na mjestu starije drvene kapele.

Župa Svetoga Duha, koja obuhvaća 17 sela i zaselaka, postala je samostalna g. 1813. Do tada je bila pod jurisdikcijom samoborske župe sv. Anastazije, a od g. 1789. bila je samostalna kapelanija.

Građena je stilom neogotike s četvrtastim tlocrtom lađe, suženim poligonalnim svetištem i sakristijom uz svetište. Zvonik, koji je obnovljen g. 1992., nalazi se sjeverno do glavnoga ulaza u crkvu, u sklopu zatvorenoga ulaznoga narteksa ili trijema. Stropovi crkve izvedeni su križnim lukovima i imaju oblik takozvanoga češkoga ili baldahinskoga svoda. Utjecaj tirolske umjetnosti u sjevernoj Hrvatskoj i susjednim krajevima Slovenije iz vremena 17. st. očituje se u izvedbama dvaju drvenih oltara. Glavni je oltar na čast Svetomu Duhu, a drugi Srcu Isusovu. Propovjedaonica je novijega datuma, a iznad ulaza je postavljen manji kor. Zidovi su oslikani slikarijama koje su naslikane u 19. st. U crkvi se još nalazi kip Majke Božje Bistričke. Visoki bočni zidovi, krovište crkve i zvonika izvedeni su špičasto zbog obilnoga snijega u zimi na tom području. Crkva i okoliš obnavljani su nekoliko puta tijekom 19. i 20. st., a i sada se radi na tim uređenjima.

Župa Svetoga Duha, koja obuhvaća 17 sela i zaselaka, postala je samostalna g. 1813. Do tada je bila pod jurisdikcijom samoborske župe sv. Anastazije, a od g. 1789. bila je samostalna kapelanija, koju je uspostavio biskup Maksimilijan Vrhovac. Župom u Noršić-Selu od 12. svibnja 1986. upravlja se iz tada novoosnovane župe sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom.

Mise su nedjeljom i blagdanom u 11 sati. Župno je proštenje za blagdan Duhova s misom u 11 sati.