CRKVA NA KRAJNJEM RTU SV. GRGURA Prvi spomen iz 1402.

Na otoku Ugljanu (14)

Snimio: Z. Galić | Crkva sv. Grgura u Sutomišćici

Uz župnu crkvu sv. Eufemije u Sutomišćici, koja je najbolje opremljena otočka crkva s pet baroknih oltara, na krajnjem Rtu sv. Grgura izgrađena je istoimena crkva s prvim spomenom g. 1402. Kroz sljedeća stoljeća ona je obnovljena, ali je zadržala osnovne gabarite i vanjske odlike kasnijih gotičkih preinaka.

Na krajnjem Rtu sv. Grgura izgrađena je istoimena crkva s prvim spomenom g. 1402. Kroz sljedeća stoljeća ona je obnovljena, ali je zadržala osnovne gabarite i vanjske odlike kasnijih gotičkih preinaka.

Na pročelju, koje je bez ukrasa i prozora, nalaze se vrata šiljatoga nadvratka. Pročelje završava križem, a vjerojatno je prije imalo zvono na preslicu. Bočni su prozori s gotičkim završetkom, a po dva su sa svake strane crkve. U četvrtastoj lađi ravnih zidova i začelnoga zida postavljena je kamena oltarna menza na kojoj se nalazi drveni pučki oltar sa svetohraništem i dvije niše. U središtu je oltara raspelo s korpusom Krista koje prekriva sliku s motivom nekoga pejzaža. U pokrajnjim nišama postavljeni su drveni pučki kipovi sv. Grgura i sv. Nikole. Oltar je ukrašen rezbarenim završetcima i zlatnim obrubima oko niša. Unutrašnjost bogomolje je bez ukrasa s kamenom škropionicom kod izlaza i drvenim stropom.

Kraj crkve se još mogu vidjeti ostatci zidova, koji su izrazitiji uz samu morsku obalu, a koji su dio nekadašnjega samostana glagoljaša trećoredaca. Njegovi su eremiti na rtu boravili do g. 1460. Kratko djelovanje samostana prekinuto je odlaskom redovnika na Dugi otok u samostan sv. Mihovila u Zaglavu. Uz taj samostan na zadarskim otocima od kraja 14. do sredine 15. stoljeća utemeljena su još tri: samostan sv. Duje na Pašmanu u Kraju, sv. Jeronima na Ugljanu u Ugljanu i sv. Pavla na otočiću Galevcu kraj Preka na Ugljanu.

U Sutomišćici je nedaleko od župne kuće i župne crkve g. 1938. za Uskrs, prema nacrtu župnika don Nikole Kuraća, izgrađena kapela sv. Eufemije s njezinim kipom. Krajem 20. st. kip je zbog dotrajalosti zamijenjen kipom Gospe Lurdske.

Misa je za blagdan sv. Grgura Velikoga 9. rujna i sv. Nikole 6. prosinca.