DOKUMENTARAC O GLASOVITOM MONS. JOSIPU DEVČIĆU Zaštitnik umjetnina

Snimio: D. Grden
»Monsignor«; dokumentarni film; redatelj: Jakov Sedlar; sudjeluju: Josip Jozo Devčić, Marijan Sušac, Zdravko Ronko

Premijera srednjometražnoga dokumentarnoga filma »Monsignor«, redatelja i scenarista Jakova Sedlara, održana je u prepunoj kinodvorani zagrebačkoga Kulturno-informativnoga centra – KIC u četvrtak 13. veljače. Film u trajanju od 55 minuta posvećen je mons. Josipu Jozi Devčiću, slavonskomu svećeniku, koji će ove godine proslaviti pedeset godina svećenstva. Riječ je o njegovu velikom zauzimanju i zaslugama u stvaranju, zaštiti i obnovi vrijednih crkvenih sakralnih objekata i umjetnina, ponajprije o događajima iz 1981. i 1991. godine. Mons. Devčić dao je postaviti mozaik u obnovljenu crkvu sv. Mihovila u Stražemanu, gdje je bio župnik od 1972. godine. Autor je kipar Ante Starčević, koji je prikazao političke i duhovne hrvatske velikane. Među potonjima su kardinal Alojzije Stepinac i Ivan Merz, što se nije svidjelo komunističkim vlastima. Zato su 1981. naredili da ih maknu, a župnik je bio u zatvoru. Zahvaljujući domišljatosti kipara Marijana Sušca iz Osijeka, ti su likovi samo premazani bojom, koju je 1991. skinuo. Mozaik je sada ponovno cjelovit. Mons. Devčić zaslužan je i za obnovu svetišta Gospe Voćinske, što je u filmu i prikazano.

Film je veoma dobro montiran, čime je postignuta dinamičnost, dobar tempo, ali i preglednost, što sve pridonosi zanimljivosti i razumijevanju svim gledateljima. U filmu ima dosta arhivskih snimaka. Posebna je vrijednost što ih ima vrlo mnogo na kojima je kardinal Franjo Šeper i čuju se njegov glas i govor, a većina ih je prvi put objavljena. Dane su i snimke kardinala Franje Kuharića.

Na kraju projekcije redatelj je predstavio članove filmske ekipe, a mons. Devčić vrlo je nadahnuto govorio o likovnim umjetnicima i pjesnicima, koji su prožeti duhovnošću stvarali vrijedna sakralna djela.