NOŠENJE S INVALIDITETOM NA FRANCUSKI NAČIN Uzajamna potpora u boli i smijehu

»Pacijenti« (Patients); drama; redatelji: Mehdi Idir i Grand Corps Malade; glume: Pablo Pauly, Soufiane Guerrab

Tijekom listopada održava se četvrti Rendez-vous au cinéma (Susret u kinu) u 24 nezavisna kina Kinomreže diljem Hrvatske. Organizatori su Francuski institut i Hrvatski audiovizualni centar, a odabrano je šest francuskih filmova. Dva su kultna klasika, jedan animirani za djecu, jedan dokumentarac i dva za mlade i odrasle. Ta dva filma, dvije drame, »Iz sve snage« (De toutes mes forces) i »Pacijenti«, prvi put se prikazuju u Hrvatskoj, oba su vrlo dobra, društveno i obiteljski aktualna, i bilo bi veoma dobro da dođu na redovit kinoprogram.

Ipak se izdvajaju »Pacijenti«, koji će temom i humorom kojim je drama protkana mnoge gledatelje podsjetiti na sjajan francuski film »Nedodirljivi« iz 2011. godine. I u slučaju »Pacijenata« riječ je o istinitu događaju, a iako je to prvijenac redateljskoga dvojca, iznimno je vješto režiran, izvrsno odglumljen, pun topline i pozitivnoga stava, te je već i nagrađivan, uz desetak nominacija.

»Pacijenti« su nastali kao ekranizacija istoimene autobiografske knjige iz 2012. Francuza Fabiena Marsauda, rođenoga 1977. godine. Zbog visine od 195 centimetra i nesreće zbog koje je dugo bolovao i bio nepokretan sebi je nadjenuo nadimak Grand Corps Malade (Veliko bolesno tijelo), kojim se uvijek potpisuje na svemu što radi. Napisao je i scenarij za film. Likovi i događaji su stvarni, samo su imena drukčija. Njega, pod imenom Benjaman – Ben, odlično utjelovljuje Pablo Pauly. Film je snimljen u istom centru za rehabilitaciju u kojem se i on liječio. To je vrlo dirljiva priča o ljudima s invaliditetom koji se zajedno ohrabruju, druže, šale se na vlastiti račun, imaju svoje posebnosti, i svi se strpljivo bore za povratak u normalan život. Ta uzajamna podrška i ljubazan, ali i iskren odnos bolničkoga osoblja, ispunjava radošću vrlo teške životne situacije…