DRAMA »SASVIM OBIČNA LJUBAV« Fascinantna bračna ljubav

Sasvim obična ljubav
»Sasvim obična ljubav« (Ordinary Love); drama, romanca; redatelji: Lisa Baross D’Sa i Glenn Leyburn; glumci: Liam Neeson, Lesley Manville

Kako jedan mali neovisan film može biti velik veoma dobro svjedoči izvrsna britanska drama »Sasvim obična ljubav«. To čini i tematski, ali i svim filmskim izražajnim sredstvima. Minimalističkoga je pristupa sa sjajnim glavnim glumcima, Liam Neeson i Lesley Manville, čiji su likovi Tom i Joan veoma dobro profilirani, posve uvjerljivi i prirodni, zahvaljujući upravo njihovoj savršenoj, dojmljivoj, iznijansiranoj glumi, čime je izbjegnuta patetičnost.

Naglasak na odnosu

Film je otvorio festival u irskomu Corcu i bio kandidatom za najbolji irski film. Redatelji su bračni par Lisa Baross D’Sa i Glenn Leyburn, što je pridonijelo razumijevanju teme i njihovu vrlo dobrom redateljskom rukopisu. Owen McCafferty napisao je izvoran scenarij potaknut bolešću svoje žene koja je preboljela rak dojki.

Međutim, film ne dramatizira problem bolesti, nego naglasak stavlja na međusoban odnos, na uzajamnu duboku, odanu ljubav dugovječnoga bračnoga para. Njihov je život naizgled jednostavan, obične svagdašnjice i čvrstoga zajedništva, i čini se obične ljubavi kakvu se uzima često zdravo za gotovo.

Bolest nije kraj

Dva lika, Tom i Joan, u bîti nose cijeli film, a njihova iskrena ljubav, nježnost, privrženost, uzajamna podrška i pomoć čine ljubav savršenom, gotovo neobičnom u današnjem užurbanom vremenu punom ispraznih pretjerivanja u svemu.

Tom i Joan uvijek su jedno za drugo spremni sve učiniti, i u dobru i u zlu, u sreći i tuzi, onako kako bi i trebalo biti, što mnogi zaboravljaju iako su se na to zavjetovali. Zato ta jednostavna, naizgled sasvim obična ljubav jest tako fascinantna. A bolest ne mora uvijek biti kraj…