DUHOVNO BOGATSTVO I TJELESNA OKRJEPA Ljetni kamp za 110 mladih katolika

Snimila: J. Grego

Inicijativa Teen Holy Spirit (THS) Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom ove je godine prvi put organizirala ljetni kamp za mlade. Pod vodstvom nacionalnoga koordinatora za mlade Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom Matije Ricova, voditelja zajednice »Nanovo rođeni« iz zagrebačkoga Botinca Miše Lukende i župnika župe Drvar Davora Klečine, sto deset mladih u dobi od 10 do 17 godina provelo je nekoliko dana u kampu Seget u blizini Trogira. Cilj kampa bio je pružiti mladima vjerski sadržaj na zanimljiv način te ih dovesti do osobnoga odnosa s Bogom. Ideja je nastala zbog prepoznate potrebe da se djeci u toj osjetljivoj dobi pruži konkretna pastoralna briga. Kako njihovi učitelji života ne bi isključivo bili društvene mreže, filmovi, a često i štetan internetski sadržaj, nastala je inicijativa THS. U vrijeme pandemije počeli su redoviti mrežni susreti na kojima su mladi svjedočili vjeru mladima. Kruna tih susreta upravo je ljetni kamp održan od 28. lipnja do 2. srpnja, na kojem su mladi iz 20-ak župnih i molitvenih zajednica zajedno molili, slavili Gospodina i družili se. Imali su priliku upoznati vršnjake iz raznih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine te zajedno s njima bolje upoznati i učvrstiti svoju vjeru.

Kamp je, kao i cijela inicijativa, bio nadahnut formacijom mladih po uzoru na bl. Ivana Merza. Na taj su se način animatori potrudili mladima pružiti formaciju na sve četiri razine – duhovnoj, tjelesnoj, socijalnoj i intelektualnoj. Vođeni nagovorima, razmatranjima, ali i osobnim svjedočanstvima animatora, mladi su promišljali o biblijskim tekstovima, pokušali ih primijeniti na svojim životima te upoznati Božju riječ kao živu. Kroz druženje i igre mladi su imali priliku upoznati kako Bog djeluje kroz zajedništvo, a dan bi završavao euharistijskim klanjanjem.

Obogaćeni poticajnim riječima trojice gosta, banjolučkoga biskupa Franje Komarice, don Stjepana Lončara, voditelja hrvatske katoličke misije u Parizu, i Mije Barade, mladi su s kampa otišli ohrabreni da svoja iskustva šire svojim obiteljima i prijateljima.

Susret je završio misom zahvalnicom, dijeljenjem svjedočanstava polaznika kampa i animatora. I jedni i drugi svjedočili su isto – u molitvi i zajedništvu na kampu mladi su doživjeli živoga Boga koji želi biti dio njihova života.