NEOBIČAN DOŽIVLJAJ ZA VEČERNJEGA IZLASKA Ulazili zabrinuti, izlazili zahvalni

U središtu Zagreba u subotu 10. lipnja navečer brojni mladi koji su krenuli u večernji izlazak u glasovitu Tkalčićevu ulicu naišli su na neočekivanu postaju. Naime, mladi vjernici animatori u uzburkanoj Tkalčićevoj ulici, kamo su svi mladi došli u subotu navečer na večernji izlazak da bi se zabavili, donosili su im posebnu ponudu. Na svoje iznenađenje, mladi na izlasku dobili su neočekivan poziv da svatko od njih stane na trenutak, ode u crkvu sv. Marije na Dolcu pred Presveto i donese sve svoje potrebe, želje, probleme i poteškoće te ih u obliku molitve prikaže Gospodinu. Kada bi animatori, koji su na ulici prilazili mladima, potaknuli ih na odlazak u crkvu, i kad bi mladi prihvatili poziv, dočekali bi ih mladi s malim lučicama, papirima i olovkama te ih potaknuli da zapišu svoje nakane i potrebe kako bi upravo te molitve koje nose u srcu na simboličan način prikazali Gospodinu. Mladi koji su prihvatili ponudu predavali su u crkvi svoje molitve napisane na papiriće koje su dobili zajedno s upaljenom lučicom. Odaziv je, nakon prvotne zbunjenosti, bio neočekivano dobar. Mladi su cijelu večer pjevali razne duhovne pjesme i čitali tekstove Svetoga pisma, kako bi svakoga tko uđe potaknuli na sabranost i molitvu. Mnogi od onih koji su prihvatili poziv ulazili su u crkvu bojažljivih i zabrinutih lica, a izlazili iz nje zahvalni i ispunjeni.

Mladi vjernici animatori u uzburkanoj Tkalčićevoj ulici, kamo su svi mladi došli u subotu navečer na večernji izlazak da bi se zabavili, donosili su im posebnu ponudu: da svatko od njih stane na trenutak, ode u crkvu sv. Marije na Dolcu pred Presveto i donese sve svoje potrebe, želje, probleme i poteškoće te ih u obliku molitve prikaže Gospodinu.

Bila je to evangelizacijska večer pod nazivom »Isus u centru«. Večer je u crkvi sv. Marije na Dolcu počela slavljem mise, na kojoj su sudjelovali nazočni animatori prije izlaska na ulicu. Nakon euharistijskoga slavlja bio je izložen Presveti Oltarski Sakrament te je dio animatora ostao u molitvi, a dio krenuo na Tkalčićevu ulicu da bi mladima na izlasku ponudili – poseban molitveni trenutak. Mladi animatori pod vodstvom svećenika Ivana Valentića, povjerenika za mlade Zagrebačke nadbiskupije, bili su podijeljeni u tri skupine: prva skupina bila je zadužena za pozivanje mladih u crkvu sv. Marije, druga je skupina mlade koji su se odazvali dočekivala u crkvi, upućivala na molitvu i molila zajedno s njima, a treća je skupina bila zadužena za pjevanje i čitanje Božje riječi. U crkvi su cijelo vrijeme na raspolaganju, za sakrament ispovijedi ili za običan razgovor, bili svećenici: odgojitelj u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu Andrija Miličević, župni vikar župe sv. Petra u Zagrebu Boris Jozić i povjerenik Valentić.

Zamisao takve evangelizacijske večeri rodila se na duhovnim formacijama animatora na poticaj povjerenika za mlade Zagrebačke nadbiskupije Valentića. Cilj je toga projekta izići na ulice i svakoga brata čovjeka pozvati na molitvu pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

»Mladi su u crkvi molili za svoje nakane, za svako otvoreno srce i za Kristovu blizinu u središtu našega grada. Isus u središtu grada kao simbol onoga što je još važnije, a to je da Isus bude u središtu našega srca, u središtu našega života, jednostavno, u središtu svega onoga što činimo i jesmo«, rekao je jedan od animatora o evangelizacijskoj večeri.

Danijela Tomić