GDJE PRONALAZE DUHOVNI MIR? Do crkve – svladavajući 10-metarsku liticu

Foto: Shutterstock

Da bi došao do posebne crkve među strmim liticama – u kojoj pronalazi duhovni mir – etiopski pravoslavni svećenik Haylesilassie Kahsay (48) svakoga dana pješači dva sata, a potom ga čeka svladavanje strme uzvisine do u liticu uklesane crkve koju je gradio sirijski svetac iz petoga stoljeća. Unutrašnjosti crkve šarenilo daju freske te dvije kupole, a do crkve na uzvisini može se pristupiti jedino penjanjem i prolazom uskim putovima te svladavanjem 10-metarske litice. Zbog svoje posebnosti ta se crkva nalazi u mnogim turističkim vodičima, a nedavno je došla u središte interesa jer je televizijska postaja BBC snimila reportažu o svećeniku Kahsayu. Naglaske je prenijela vatikanska stranica »Aleteia«. Tradicija je da se liticom uspinje bez cipela i dodatnoga užeta, a mnogi su spremni riskirati uspon: obitelji donose svoju novorođenčad koju tamo krste, kao i pokojne koji žele biti pokopani u toj crkvi.

Svakodnevni život svećenika Kahsaya svodi se na rad i molitvu. Ustaje u zoru, a nakon što doručkuje započinje hod do crkve. »Ne bojim se penjati jer to činim svaki dan. Vrlo je teško, ali izvedivo. Srce mi je ispunjeno kada dođem u crkvu. Budući da se ovdje nema s kime razgovarati, preostaje razgovor s Bogom, s njime dijelim svoje tajne, a onda um postaje slobodan i sretan«, kazao je svećenik jedne od najvećih istočnih pravoslavnih Crkava reporterima koji su snimili prilog o njemu.

Mnogi vjerski objekti te etiopske pravoslavne tevahedo Crkve urezani su u stijene. Crkve su obično ukopane od vrha prema dolje pa nisu vidljive izvana. Uz sve više turista, godinama su se u crkvu uspinjali i svećenici koji su se brinuli o crkvi, a prema riječima svećenika Haylesilassiea Kahsaya nitko se nikada nije poskliznuo ili imao nesreću tijekom uspona. »Zagovor svetaca čuvao nas je«, zaključio je svoje svjedočanstvo pravoslavni svećenik.