DUHOVNOST NA ANTARKTICI Ledena katolička kapela

Kapela se nalazi na mjestu gdje zimi temperature padaju ispod 70 Celzijevih stupnjeva

Na najjužnijem mjestu svijeta smještena je ledena katolička kapela, gdje se unatoč niskim temperaturama i ekstremnim vremenskim uvjetima slavi i časti Gospodin te se tako prkosi uzrečici da ispod 40. stupnja južne geografske širine nema zakona, a ispod pedesetoga stupnja nema Boga. No oko 1300 kilometara od južnoga pola, na argentinskoj Antarktici – gdje zimi temperature padaju ispod 70 Celzijevih stupnjeva – smještena je istraživačka baza »Belgrano II«, piše portal »Aleteia«.

Riječ je o najdubljoj bazi na svijetu izgrađenoj na čvrstoj stijeni, što je čini posebno pogodnom za geološka istraživanja. U njoj tijekom cijele godine boravi oko tisuću ljudi – većinom argentinski i čileanski istraživači – koji također imaju duhovne potrebe te im je nužan prostor za molitvu i bogoslužje. Tako je i izgrađena kapelica, koja je jedna od devet crkava na najhladnijem kontinentu koji okružuje južni pol zemlje, a posebna je po tome što je u potpunosti izgrađena od leda.

S obzirom na to da je 98 posto površine na Antarktici pokriveno ledenim pokrovom, iznimno je teško pronaći pogodne prostorije za izgradnju. Tako je i prva baza »Belgrano« izgrađena prije 60-ak godina napuštena zbog nestabilnosti na terenu koja je ugrozila sigurnost stanovnika, pa je 1979. godine argentinska vlada otkrila novi hektar ledene zemlje na kojoj je izgrađena sadašnja baza »Belgrano II«, u kojoj se istraživači bave nizom znanstvenih područja: od astrofizike, biologije, geologije, klimatologije i meteorologije do oceanografije. U blizini baze pod ledom je izgrađen sustav tunela i hodnika kojim se koriste znanstvenici, a važno mjesto ima i prostor za bogoslužje.