DVANAEST ZVIJEZDA BLAŽENE DJEVICE MARIJE Zašto joj se vjernik utječe i s pouzdanjem moli?

Snimio: Z. Atletić | Kip Majke Božje Bistričke s djetetom Isusom

U listopadu, Marijinu mjesecu, vjernici se posebno utječu zagovoru Blažene Djevice Marije. Bezbroj je naziva kojima hrvatski narod naziva Mariju: mirisna ružica, Majčica draga, Gospa ribara i mornara te mnogim drugima ispjevanim u pjesmama i izgovorenim u molitvama…

Najveća okupljanja vjernika događaju se upravo u Marijinim svetištima diljem Lijepe Naše. Što traže, za čim žude stari i mladi koji hodočaste u marijanska svetišta, tamo se mole, ispovijedaju, prinose molbe i žrtve? Ljudi čeznu za blagoslovom, zaštitom vlastite obitelji, s pouzdanjem se mole za duše pokojnika, za zdravlje bolesnih. Kad se pročitaju pjesme Blaženoj Djevici Mariji, čini se kao da ona utjelovljuje sva nadanja pobožnoga puka. Zašto je to tako? Koje su osobine Blažene Djevice Marije zbog kojih se vjernički puk njoj utječe i s pouzdanjem moli?

 1. Marija je Majka, u njoj vjernik traži zaštitu i pomoć u životnim nevoljama, stradanjima i težinama.
 2. Marija je prva vjernica, uzor vjere. Gledajući njezinu vjeru, vjernik priželjkuje vjeru i povjerenje u Boga u svojim kušnjama i potrebama.
 3. Marija je većinu života živjela u skrovitosti. To je vrijeme pratila i čuvala Riječ Božju, sina u okolnostima života obične žene onoga vremena. Usudila se unatoč posebnoj milosti biti obična i nevidljiva. Vjernik se od Marije uči blagoslovu koji se skriva iza obične svakidašnjice sa sviješću da Bog ima svoj spasenjski plan.
 4. Marija je bila raspoloživa slušati volju Božju i pristati na nju. U bijegu u Egipat, povratku, traženju i nalasku Sina u hramu, Marija je zajedno sa sv. Josipom slijedila Božju volju ne želeći ništa doli biti u skladu s njom.
 5. Marija je službenica, vršiteljica Riječi. Vjernik od Marije uči tražiti, čitati, prebirati riječ Božju u Svetom pismu s nastojanjem da se ona rodi i u njemu i po njemu u svijetu danas.
 6. Marija je posrednica milosti. Svjestan te snage, puk hrli k njoj, vapeći za milošću Božjom, izbavljenjem i spasenjem iz besmislenosti materijalizma i konzumerizma, slomljenih odnosa, pukotina svake vrste s pouzdanjem pristupiti Sinu i zamoliti za milost spasenja i otkupljenja.
 7. Marija je navjestiteljica boljega svijeta jer rođenjem Spasitelja, po njoj, nastupa vrijeme milosti i spasa. Marija je zraka nebeskoga svjetla koje navješćuje zoru uskrsnuća i spasenja.
 8. U dubini boli Marija postaje Majkom Crkve. Ona vjerniku svjedoči smisao i snagu s vjerom prihvaćene patnje. Vjernik od nje uči prihvatiti smisao vlastitoga života i predati se volji Božjoj koja daje da se snaga i smisao rodi u nadi protiv svake nade.
 9. Marija je Kraljica neba i zemlje. Ona je spona s onima koji su već u kraljevstvu Božjem i snivaju snom nade. Vjernik po Mariji dolazi u doticaj s nebom, sa svojim dragim pokojnicima za koje se moli i za koje traži Marijin zagovor.
 10. Marija je u isti mah kći, hodočasnica i učenica na putu vjere. Marija je uvijek upućivala na Isusa, s vjerom slijedila Božji put. Po njoj vjernik biva upućen na Isusa, Otkupitelja i Spasitelja svijeta.
 11. Marija je gledateljica, klanjateljica Riječi Božje, puna milosti. Po njoj vjernik uči upravljati molbe Bogu, ištući od njega milost u zahvalnosti za svoj život kao dar milosti.
 12. Marija hodi putom milosti. Ona je od početka puna milosti. Od nje vjernik uči čuvati Isusa u svom srcu, kako bi se njegovo srce suobličilo Srcu Isusovu.