FILIPINI Najdulja i (vjerojatno) najsvečanija proslava Božića

Snimio: Ervin Malicdem | Filipinci se za misu polnoćku pripremaju inačicom zornica koje se u pravilu slave u 4 ujutro

U Filipinima, najkatoličkijoj zemlji Azije i Oceanije, »narodni« Božić – liturgijski je raspored blagdana, naravno, isti kao i svagdje drugdje u svijetu – započinje 1. rujna kićenjem domova, pjevanjem božićnih pjesama i odbrojavanjem. U to se doba organiziraju dobrotvorne priredbe, koncerti, zakuske u poduzećima, izleti… Uzme li se u obzir da se Božić u nekim krajevima slavi do Svetoga djeteta Cebua, dakle do treće nedjelje u siječnju, dobije se najduža proslava na svijetu od gotovo pet mjeseci.

Neposredna priprava za Božić započinje svojevrsnom devetnicom, zvanom »Simbang Gabi«. Riječ je o filipinskoj inačici zornica, koje se od 16. do 24. prosinca u pravilu slave u 4 ujutro, pa i ranije. Riječ je o pripravi za misu polnoćku koju Filipinci nazivaju »pijetlovom misom«, »Misa de Galo«. Postoji vjerovanje da će se onomu tko pohodi svih devet misa na Badnju večer ostvariti želja. Uz te je mise vezan i običaj doručkovanja na otvornom nakon slavlja. Ulice oko crkava pune su »štandova« s tradicionalnim jelima i pićima. I sve je, naravno, puno »parola«.

»Parol« je filipinska inačica betlehemske zvijezde, koje se u dugačko božićno vrijeme vide posvuda. Tradicionalni je »parol« napravljen od bambusa i japanskoga papira u različitim bojama, a svjetlo unutar svjetiljke daje svijeća ili uljanica.

Sveta Badnja noć posebno se svečano slavi. Mnogi Filipinci diljem svijeta ne štede truda i novca da bi je proveli sa svojima. U pripravi jela i slastica sudjeluju svi ukućani, a nakon mise, koja često počne prije ponoći, sjedaju za stol. Premda varira od područja do područja, tradicionalni stol uključuje pršut, »lechon« (pečeno prase), rižu na pari, »bulalo« (jelo od teletine), kolač sa slastičarskom kremom zvan »ceche flan«, voćnu salatu…

Na Badnju se večer njeguje i tradicija zvana »Panunulúyan«. Riječ je o uprizorenju Josipove i Marijine uzaludne potrage za konačištem u Betlehemu. Samo što »supružnici« ne idu od konaka do konaka, nego od kuće do kuće, koje su unaprijed određene. Sve završava u improviziranoj špilji kod crkve i misom polnoćkom.

Na božićno jutro posjećuju se članovi rodbine, prijatelji, znanci, posebno stariji. Djeca pritom dobivaju dar, novčić ili kakvu sitnicu. Na misu polnoćku i na dnevnu božićnu misu ide se zajednički, čitave obitelji.