Glas Koncila br. 1-2/2022.

INTERVJUI
VATIKAN
Papa Franjo pozvao na »pobjedu nad demografskom zimom«
U FOKUSU
KOMENTAR
ZAGREB
Kardinal pisao ravnateljima škola
Iz Svete Zemlje vapaj za hodočasnicima i opstankom kršćana
NAŠI RAZGOVORI
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
FRANCUSKA GIJANA
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
OBITELJ I MEDIJI

Prvi ovogodišnji broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 9. siječnja otvara se Papinim pozivom na »pobjedu nad demografskom zimom«.

Papin poziv upućen je na blagdan svete Obitelji u posebnom pismu supružnicima diljem svijeta u povodu Godine obitelji. Posebno je zanimljiv drugi dio pisma u kojem se Sveti Otac osvrnuo na iskustvo mnogih obitelji za vrijeme pandemije, kad je »produljeno vrijeme zajedničkoga boravka«, što je Papa opisao kao »jedinstvenu prigodu za njegovanje dijaloga u obitelji«.

Glavni urednik Branimir Stanić u komentaru piše o novogodišnjoj gramatici. »Pred Hrvatskom se nalazi zahtjevna godina koja osim što ne dolazi čista od dugova iz prethodnih godina, dobiva nove izazove, pogotovo preko istaknutih strateških ciljeva – ulaska u schengenski prostor i u eurozonu. Ostvarenje tih dvaju ciljeva međutim ne treba uzeti zdravo za gotovo, kao da će se u njih jednostavno uskočiti.«, piše Stanić te dodaje: »Slikovito rečeno, problem je što i u političkom govoru i političkom vođenju u Hrvatskoj preteže gramatički oblik futura I. kojim se u hrvatskom jeziku jednostavno može izreći ono što se želi ostvariti u budućnosti, a premalo se rabi futur II. koji je za život građana možda i važniji.«

Uz 40. godišnjicu smrti kardinala Franje Šepera svoja promišljanja o tom duhovnom i intelektualnom velikanu za čitatelje Glasa Koncila podijelili su dr. Josip Kajinić i dr. Daniel Miščin koji su objavili zapažene radove o kardinalu Šeperu. »Iako je vršio brojne vrlo visoke dužnosti, iza kardinala Šepera nema kontroverza i problematičnih pitanja, što je već samo po sebi iznimna činjenica«, objašnjava dr. Josip Kajinić.

Ususret 62. teološko-pastoralnom tjednu koji će se događati u Zagrebu od 25. do 27. siječnja s temom preobrazbe svećeništva u promjeni epohe napravljeni su intervjui s većinom predavača u kojima su oni svoje teme povezivali i u kontekstu sinodskoga puta Crkve. U rubrici »Intervju« donose se izvadci iz razgovora s 14 predavača koji među ostalim govore o važnosti formacije svećeničkoga poziva, svećeništvu u izazovima postmoderne, ulozi svećenika u životu i poslanju Crkve te ženama u dušobrižništvu…

Kako steći vrline naslov je nove rubrike u kojoj će hrvatski redovnik i psiholog fra Šimun Šito Ćorić, autor uspješnice »Kako uspješno kvariti međuljudske odnose«, donositi recepte da u čovjeku i odnosima zažive vrline. Prvi tekst u nizu naglašava da je uz intelektualni, nezaobilazan i moralni razvoj.

Uz prvi ovogodišnji broj Glasa Koncila dolazi i prvi broj mjesečnoga magazina »Prilika« koji raspravlja o mjeri roditelj odgojitelj. Rubrika »Ekologija« tematizira program cjeloživotnoga učenja o zaštiti Zemlje kao zajedničkoga doma, a »Psihologija« odgovara na pitanje postoje li lakši putovi i prečice do sreće. Knjiga »Neostvarena sloboda« fra Ante Vučkovića u fokusu je rubrike »Književnost« dok rubrika »Glazba« raspravlja o »sudcima prošlosti«. Razigrani i raspjevani Božić u Hrvatskoj, koji je unatoč »četvrtomu valu« pandemije poput pravoga vala dodirnuo svaki kutak Lijepe Naše, tema je fotoreportaže.