Glas Koncila br. 48/2018.

INTERVJU: DR. IVANA BRKOVIĆ
IVAN ŠTURLIĆ
NENAD ŠESTIĆ
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
DR. LUKA MARKOVIĆ
SREDNJOAFRIČKA REPUBLIKA
Zločin se mogao spriječiti
IVAN IVANKOVIĆ
PRIGOVOR ZNANOSTI
FELJTON
REPORTAŽA

Naslovnica »Glasa Koncila« br. 48 u tekućoj godini, s nadnevkom od 2. prosinca, posvećena je proslavi 25. obljetnice djelovanja Hrvatskoga Caritasa. U vijesti naslovljenoj »U gradnji društva mira, solidarnosti i čovjekova dostojanstva« posebno su istaknute riječi predsjednika Hrvatskoga Caritasa varaždinskoga biskupa Josipa Mrzljaka, koji je u prigodnome govoru poručio: »Naš hrvatski narod gotovo 14 stoljeća napaja se na bogatu izvoru kršćanske katoličke baštine. To se posebno pokazuje kad nas snađu nevolje i teškoće koje nas nisu štedjele tijekom dalje i bliže prošlosti. Tu vidimo spontanu, a onda i sve više organiziranu djelatnost Caritasa u našim župama, dekanatima, biskupijama koje sve povezuje Hrvatski Caritas«

»Nije u pluralnom društvu problem da netko zastupa i jugoslavensku ideologiju, ali jest problem ako zagovornici te ideologije, javno i tajno, hrvatski narod pretvaraju u svoga taoca te ni 27 godina od osamostaljenja nema baš ni jednoga društvenoga područja postavljena na stvarno zdrave temelje. Kako li je skupo i za hrvatski narod katastrofalno ono srljanje u maglu 1. prosinca 1918. godine.«, sažetak je komentara glavnoga urednika Ivana Miklenića pod naslovom »Magla ne može ostati trajno!«. U njemu podsjeća na 1. prosinac prije stotinu godina kada je oblikovana Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, državna tvorevina poznatija pod imenom Jugoslavija, čije posljedice njezina postojanja i danas žive i sukobljavaju se s legalnim i legitimnim interesima hrvatskoga naroda i Republike Hrvatske.

»Dubrovnik – grad nad kojim bdije Bog«, naslovljen je središnji intervju s dr. Ivanom Brković, autoricom knjige »Političko i sveto. Identitet prostora i prostor identiteta u dubrovačkoj književnosti 17. stoljeća«, docenticom na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja, među ostalim, ističe da se »Dubrovnik reprezentira – prizivajući tadašnje geopolitičke odnose snaga na Mediteranu, trgovačke smjerove i vanjsku politiku Dubrovačke Republike – kao dinamična granična zona. U tom smislu književni tekstovi pokazuju da su se Dubrovčani predstavljali kao mirotvorci koji pridonose ravnoteži među velikim političkim silama poput Habsburške Monarhije, Osmanskoga Carstva i Mletačke Republike, udomitelji političkih azilanata, ali i kao branitelji kršćanske granice.«

Dr. Luka Marković analizira što za Europsku uniju znače moguće političke promjene u Njemačkoj u tekstu: »Angela Merkel odlazi, ali problemi ostaju«.

»Zapažanja« u novom broju Glasa Koncila, naslovljena »Nakon ratnih upali u još gora stradanja«, uz niz zanimljivih i aktualnih tema, što se nazire već iz naslova posvećenog Vukovaru, progovaraju i o problemu otoka koji zbog turizma gube identitet.

»Prigovor znanosti« posebno je aktualan u kontekstu predstojećih blagdana, a posebice zbog činjenice da je »Pečenje mesa u plastičnoj vrećici izvor kontaminacije hrane hormonskim otrovima.«

Ivan Šturlić, oženjeni teolog pastoralni vijećnik svjedoči o svojoj vjeri u rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi« iz župe Pohoda BDM iz zagrebačkog Čučerja.

U rubrici »U službi bližnjega«, koja je u ovom broju naslovljena »Važnost pokreta u kvaliteti života«, Ivan Ivanković, predsjednik udruge »Kinaesthetics Hrvatska«, govori o razlozima njezina osnutka i aktivnostima.

»Ozračje zajedništva slavonske ravnice« naslov je reportaže iz župe Blažene Djevice Marije u Podravskoj Moslavini.