UDRUGA »KINAESTHETICS HRVATSKA« Važnost pokreta u kvaliteti života

Snimio: V. Čutura
Ivan Ivanković, predsjednik udruge »Kinaesthetics Hrvatska«

Pokret je osnova života, a nepravilni pokreti, nekretanje i preopterećenost uzrok su brojnih zdravstvenih problema. Sve je veći broj starih i nemoćnih osoba, a visoka starosna dob donosi i ograničenost u pokretima. Znatan dio nemoćnih treba njegovatelje da bi im pružali pomoć zbog toga što se sami ne mogu brinuti o sebi. Velik problem u kretanju i samozbrinjavanju imaju i osobe s raznim vrstama fizičkoga invaliditeta pa često članovi obitelji koji se o njima brinu imaju brojne tegobe koje su posljedica fizičkoga napora tijekom provođenja njege i pomoći u aktivnostima svakodnevna života. Slične probleme ima i osoblje koje njeguje nepokretne. No problemi uzrokovani teškim radom nisu samo prisutni kod teško pokretnih i nepokretnih osoba u području njege bolesnika, nego i kod osoba koje rade teže fizičke poslove.

Iz toga razloga osnovana je udruga »Kinaesthetics Hrvatska« čiji je cilj među ostalim pomoći bolesnima, članovima obitelji, njegovateljima, ali i osobama koje rade teže fizičke poslove u zaštitnim položajima i pravilnim pokretima. Udruga je član velike mreže europske obrazovne organizacije Kinaesthetics (EKA) u koju je uključeno oko 1000 trenera.

Termin Kinaesthetics može se prevesti kao »umjetnost/znanost o spoznaji percepcije pokreta«. Kroz razne programe nastoji se pomoći u savladavanju vještina koje mogu spriječiti oštećenja, ali i poboljšati kvalitetu života. Na taj način pomaže se u očuvanju tjelesnoga, ali i mentalnoga zdravlja koje može biti narušeno zbog posljedica preopterećenosti zbog kojih strada mišićno-koštani sustav. Posljedice koje nastaju kao rezultat nepravilnih pokreta uzrokuju češća bolovanja koja ekonomski oštećuju oboljeloga i poslodavca.

Kinaesthetics tehnike mogu pomoći u otkrivanju novih mogućnosti kretanja te rješavanju bolova u leđima, napetosti mišića ili drugih fizičkih smetnja koje nastaju kao posljedica rada. Također, u starijih osoba poboljšava se pokretljivost i neovisnost povećanjem kreativnosti i fleksibilnosti. Kinaesthetics tehnike pomažu u praćenju i njezi novorođenčadi, starijih osoba, osoba s invaliditetom i bolesnika. Učinak je vidljiv uvijek u dvostrukom smislu, kako kod njegovatelja tako i kod osobe kojoj se pruža njega. Korist je obostrana. Usluge koje pruža udruga financiraju se iz projekata, a za korisnike su besplatne. Informacije o djelovanju udruge i kontakt mogu se pronaći na mrežnoj stranici udruge: www.kinaestheticshrvatska.hr.