Glas Koncila br. 1/2019.

PAPA FRANJO
INTERVJU: NIKA PINTER
NOVA PRILIKA
Diskriminira li molitva u školi?
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
DR. VLATKA MEJAŠKI BOŠNJAK
PROPISI-PRAVO-PRAVDA
VATIKAN
U 2018. ubijeno 40 službenika
NOVA NIZANKA
REPORTAŽA IZ NOVIGRADA

Naslovnica »Glasa Koncila« br. 1 u novoj 2019. godini posvećena je dostojanstvenoj proslavi Božića u Crkvi i u društvu, naslovljenoj: »U Božiću čovjek pronalazi sebe, istinu o samom sebi« s istaknutim ulomkom iz propovijedi zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića na misi polnoćki u zagrebačkoj prvostolnici: »Danas, okupljeni oko novorođenoga Djeteta, molimo zagledani u Božju ljubav i dobrotu da se ona izlije na Crkvu raširenu diljem svijeta, na našu domovinu Hrvatsku i sav svijet. Molimo za mlade i sve koji traže posao, posebno u našoj domovini. Molimo za razumijevanje, dijalog i zajedništvo u hrvatskom društvu.«

»Izostane li triježnjenje i buđenje, većina članova hrvatskoga društva grcat će i dalje u nezadovoljstvu i kuknjavi te će ne samo dragocjeno vrijeme 2019. godine ostati neiskorišteno, nego će opet prevladavati mnoga za hrvatski narod dugoročno morbidna stanja kao što su iseljavanja čitavih obitelji, kapacitiranje demokratskoga procesa…«, sažetak je komentara glavnoga urednika Ivana Miklenića pod naslovom »Čas je za triježnjenja i buđenja«. U njemu podsjeća na dva bitna preduvjeta u ostvarenju mnogih novih mogućnosti na svim područjima društvenoga života u Hrvatskoj, koje g. 2019. donosi: da se polazi od stvarne, a ne fiktivne medijske i promidžbene slike društvene i osobne stvarnosti te da postoji stvarna volja, koja rezultira djelovanjem, za nužne promjene i u društvenom i u osobnom životu.

»Nepoznavanje omogućuje iskrivljavanje povijesti«, naslovljen je središnji intervju s Nikom Pinter, odvjetnicom bosanskohercegovačkih Hrvata pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju. Među doista mnoštvom više nego zanimljivih detalja, svakako je dobro spomenuti njezino mišljenje o Slobodanu Praljku: »Slobodan Praljak nije bio kukavica, uspravno je stajao pred sudskim vijećem, pred tužiteljem i pred svjedocima. Nije bježao od odgovornosti, ali se nije mirio s iščašenim prikazima događaja i činjenica.«

»Zapažanja« Đurđice Ivanišević Lieb u novom broju Glasa Koncila, naslovljena »Vrijeme je za zabranu trgovanja nedjeljom«, uz niz zanimljivih i aktualnih tema, progovaraju, što se nazire već iz naslova, i o višegodišnjem neriješenom problemu u Hrvatskoj: »Obitelji bi morale moći provesti zajedno božićne i uskrsne i druge blagdane. Takva zabrana glede financijskog rezultata na kraju godine ne bi donijela neke velike promjene.«

Novi broj donosi u cijelosti poruku pape Franje za 52. Svjetski dan mira, 1. siječnja 2019. naslovljenu: »Dobra je politika u službi mira«. Posebno je zanimljivo nabrajanje kvaliteta blaženog političara:

Blažen političar kojega resi uzvišen osjećaj i duboka svijest o vlastitoj ulozi.
Blažen političar koji je oličenje vjerodostojnosti.
Blažen političar koji radi za opće dobro, a ne za vlastiti interes.
Blažen političar koji je vjeran i dosljedan.
Blažen političar koji se zalaže za jedinstvo.
Blažen političar koji se zalaže za radikalnu promjenu.
Blažen političar koji zna slušati.
Blažen političar koji nema straha.

Prof. dr. Vlatka Mejaški Bošnjak u tekstu »Pomoć za stručnjake i roditelje« predstavlja Akademiju za razvojnu rehabilitaciju, kojoj je predsjednica.

Nova nizanka s naslovom: »Komunistički zločini u Jugoslaviji najkrvaviji u jugoistočnoj Europi« donosi povijesne dokumente i činjenice o poratnom progonu pripadnika mađarske i njemačke manjine u Hrvatskoj/Jugoslaviji.

»Ranjena mjesta nadaju se obnovi života« naslov je reportaže iz župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Novigradu u Zadarskoj nadbiskupiji.